NAJVAŽNIJI PROJEKAT U ENERGETSKOM SEKTORU: Održana druga sednica Posebne radne grupe za izgradnju RHE Bistrica

Novosti onlajn

27. 06. 2024. u 10:54

DRUGA sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica održana je u Ministarstvu rudarstva i energetike, na kojoj je razmatran napredak u izradi tehničke dokumentacije.

НАЈВАЖНИЈИ ПРОЈЕКАТ У ЕНЕРГЕТСКОМ СЕКТОРУ: Одржана друга седница Посебне радне групе за изградњу РХЕ Бистрица

Foto: Ministarstvo energetike

- Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je najvažniji projekat u energetskom sektoru koji je prepoznat i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“. Bistrica će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju ćemo graditi nakon tri i po decenije i najveći novi energetski kapacitet od 646 MW, neophodan za sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednim godinama, povećanje proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, balansiranje i skladištenje energije - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Foto: Ministarstvo energetike

Ministarka je istakla da je ova godina najvažnija za završetak izrade tehničke dokumentacije kako bi sledeće godine počeli pripremni radovi na izgradnji reverzibilne hidroelektrane.

- Do sada su završeni Idejni projekat, Studija opravdanosti, Studija nepokretnih kulturnih dobara i Studija o priključenju elektrane na prenosnu mrežu. Prostorni plan područja posebne namene uskoro će biti usvojen na sednici Vlade, nakon čega sledi ishodovanje lokacijskih uslova, dok je u izradi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti usvojena nakon javnog uvida, do kraja ove godine, a takođe je započeta i izrada Projekta za građevinsku dozvolu - rekla je ona i dodala da će resorno ministarstvo sa „Elektroprivredom Srbije“ i drugim ministarstvima i institucijama nastaviti da prati dinamiku pripreme tehničke dokumentacije.

Ministarka je podsetila da je resorno ministarstvo dobilo zvaničnu potvrdu Vlade Japana, odnosno njihovog Ministarstva spoljnih poslova, da je nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije doneta pozitivna odluka o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u finansiranju i izgradnji RHE Bistrica. „Nastavićemo da radimo na obezbeđivanju komplentnog finansiranja najvažnijeg projekta u energetskom sektoru”, rekla je ona.

Na drugoj sednici Posebne radne grupe osim predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike učestvovao je generalni direktor „Elektroprivrede Srbije” Dušan Živković, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva kulture, Republičkog geodetskog zavoda, „Elektrodistribucije Srbije”, Republičke direkcije za imovinu, Zavoda za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara Kraljevo, opština Priboj i Nova Varoš, kao i predstavnici projektnog tima za realizaciju projekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD