NOVI PODACI NARODNE BANKE SRBIJE: Instant plaćanje u porastu

G. V.

23. 06. 2024. u 12:08

NARODNA banka Srbije (NBS) saopštila je da je prvo tromesečje 2024. obeležio značajan rast broja realizovanih plaćanja u IPS NBS sistemu od 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Kako se navodi, to znači da je to tromesečje sa najvećim brojem izvršenih instant plaćanja od uvođenja sistema u oktobru 2018. godine.

НОВИ ПОДАЦИ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ: Инстант плаћање у порасту

Foto Tanjug

Tokom prvog tromesečja 2024. izvršeno 19,6 miliona plaćanja vrednosti 210,4 milijarde dinara, dok je prosečan dnevni broj izvršenih plaćanja iznosio 214.860, što je oko 47.000 više nego u istom tromesečju 2023. godine. Zabeležen je i novi dnevni rekord broja plaćanja koji je postavljen 14. februara kada je realizovano 382.002 plaćanja.

NBS navodi da je za uslugu jednostavnog i brzog slanja novca korišćenjem samo broja mobilnog telefona u okviru usluge "Prenesi" na kraju prvog tromesečja ove godine registrovano je više od pola miliona korisnika.
- Usluge koje su omogućene u IPS NBS platnom sistemu, pored osnovne mogućnosti slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu sa tekućim računom u banci, odnose se na plaćanja računa za mesečne obaveze prema pružaocima komunalnih i drugih usluga skeniranjem jedinstvenog NBS IPS QR koda odštampanog na računu, odnosno fakturi - podsećaju u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUSRET ZVEZDA U BERLINU: Ana Ivanović i Rodžer Federer pred egzibicioni turnir (VIDEO)