NAJBOLJA RAKIJA IZ GUBEREVCA: U institutu za voćarstvo u Čačku održana smotra srpskih šljivovica

G. V.

20. 06. 2024. u 15:56

PREPEČENICA Dragića Gajovića iz Guberevca najbolja je rakija od 76 ocenjivanih na Smotri najboljih srpskih šljivovica, održanoj po 13. put u Institutu za voćarstvo u Čačku. Pravo na učešće imale su samo one rakije koje su se u prethodnoj godini dokazale svojim vrhunskim kvalitetom na brojnim regionalnim manifestacijama širom Srbije, i bile odlikovane velikim zlatnim medaljama za kvalitet.

НАЈБОЉА РАКИЈА ИЗ ГУБЕРЕВЦА: У институту за воћарство у Чачку одржана смотра српских шљивовица

Foto: Oksana Skendžić

Sada već čuvenu manifestaciju, vodeća srpska institucija za stvaranje novih sorti šljive i izučavanje kvaliteta nacionalnog alkoholnog pića, organizuje u saradnji sa gradom Čačkom. Među šljivovim prepečenicama čiji je kvalitet ocenjivan u prošloj godini širom Srbije - u Gornjoj Trepči, Osečini, Užicu, Blacu, Topoli, Baljevcu, Aranđelovcu, Sočanici, Rači, Gračacu, Pranjanima, Kragujevcu, Apatinu, Gornjoj Trnavi, Ljutovu, Vojvodi Stepi, i na Avali, za završnu Smotru u Čačku plasiralo se 76 uzoraka.

Prema rečima višeg naučnog saradnika Instituta za voćarstvo dr Branka Popovića, sa ovom smotrom zaokružena je priča koja povezuje šljivarski region Čačka i celu šljivarsku Srbiju.

- Pored 18 sorti šljive koje su stvorene u čačanskom institutu, među kojima su mnoge koje se danas široko koriste u našoj zemlji, ali i u svetu, ova naučna kuća neprekidno radi i na očuvanju starih sorti ovog voća na kojima je i baziran prepoznatljiv kvalitet nacionalnog jakog alkoholnog pića - ističe Popović.

Stručna komisija utvrdila je da je, u prethodnoj godini, najbolja šljivovica u Srbiji ona koju je proizveo i 15 godina negovao Dragić Gajović iz Guberevca. Za njom slede rakije unuke i bake - Jovane Bojović iz Čačka i Gordane Minić iz Trepče, koje su osvojile drugo i treće mesto. Među prvih deset su se našle i rakija Podruma "Želja" iz Nanomira, kao i rakije Nikole Tasića i njegovog oca Stojana Tasića, proizvođača rakije iz Aranđelovca. "Minićeva kuća rakije" iz Trepče i Ilija Rudić iz Borče dele 7. i 8. mesto, a Batica Stefanović iz Vlasotinca se nalazi na 9. Takođe, još jedna šljivovica Ilije Rudića nalazi se među prvih deset.

Srpska šljivovica upisana je na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva organizacije Unesko, upravo zahvaljujući ovoj čačanskoj smotri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)