NOVA ERA GLOBALNOG FINANSIJSKOG PORETKA: Italijanski medij - Petrodolar je već postao stvar prošlosti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 16:22

KINESKO-iransko sveobuhvatno strateško partnerstvo više nije izolovana epizoda, već bitna komponenta "partnerske diplomatije", koju Peking razvija putem bilateralnih sporazuma sklopljenih sa raznim zemljama Bliskog istoka i Persijskog zaliva, što je region u kome su do sada SAD imale presudan uticaj.

НОВА ЕРА ГЛОБАЛНОГ ФИНАНСИЈСКОГ ПОРЕТКА: Италијански медиј - Петродолар је већ постао ствар прошлости

Foto Tanjug/AP

 

ZNAČAJ BLISKOISTOČNE TURNEJE KINESKOG LIDERA

Kako podseća italijanski sajt, u decembru 2022. Si Đinping je posetio nekoliko bliskoistočnih zemalja u okviru samita Saveta za saradnju Kine i Zaliva (GCC). Kineski lider je tada izjavio da će "u narednih tri do pet godina Kina raditi zajedno sa zemljama GCC-a na stvaranju nove paradigme višedimenzionalne energetske saradnje", u okviru koje će Narodna Republika Kina nastaviti da uvozi velike količine nafte od članica GCC-a i obavezaće se na kupovinu većih količina tečnog gasa (LNG), a ova platforma predviđa trgovinu u juanima.

Ovi sastanci kineskog lidera prošli su relativno nezapaženo, podvlači italijanski medij. Ali oni su pripremili teren za poništenje sporazuma potpisanog 14. februara 1945, samo četiri dana nakon završetka konferencije na Jalti, između predsednika SAD Frenklina Ruzvelta i saudijskog kralja Abdulaziza, kojim su SAD dobile pravo da eksploatišu saudijske naftne resurse u zamenu za "vojnu zaštitu Saudijske Arabije".

O tome je pisao Vilijam Engdal: "Ruzvelt je živeo dovoljno dugo da obezbedi Rokfelerima neprocenjivu prednost - ekskluzivna prava na svu saudijsku naftu."

Ova odluka je snažno uslovila spoljnu politiku SAD u narednim decenijama.

Zapravo, ona je omogućila da SAD kontrolišu svetsku ekonomiju. Nafta je postala osnovni energetski resurs, a američke energetske kompanije u vlasništvu Rokfelera su ojačale svoj položaj u posleratnom poretku.

 

SVET ULAZI U NOVU ERU GLOBALNOG FINANSIJSKOG PORETKA

U junu 1974. godine, nakon naftnog šoka, Ričard Nikson je od saudijskog kralja Fejsala tražio promene ovog sporazuma. Arabija je preuzela obavezu da naftu prodaje isključivo za američke dolare.

Rezultat ovog sporazuma bio je povećanje međunarodne tražnje za dolarima. Drugi važan efekat bilo je usmeravanje kapitala na tržište obveznica SAD, što je omogućilo Federalnim rezervama da održe relativno niske kamatne stope.

Tokom decenija, zavisnost SAD od saudijske nafte je opadala zbog nove tehnologije proizodnje nafte iz škriljaca. Kina je postala najveći svetski uvoznik nafte i najveći trgovinski partner Saudijske Arabije 2021. godine, sa bilateralnom trgovinom koja iznosi više od 81 milijardu dolara. Saudijska Arabija je postala najveći kineski snabdevač naftom, a saudijski izvoz u SAD se zaustavio na 435.000 barela dnevno.

Devetog juna ove godine prestao je da važi sporazum koji su pre 50 godina potpisali Nikson i Fejzal. Posledice ove promene još nisu postale očigledne, ali ovo je duboka promena u globalnoj dinamici moći, tvrdi ovaj sajt.

Kako zaključuje italijanski medij, globalni finansijski poredak upravo ulazi u novu eru, u kojoj SAD više neće imati dominaciju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti