POSLE BELGIJE ZATVARAJU PEKARE U I HOLANDIJI: Preveliki troškovi stavljaju katanac na radnje

P. Z. S. / ria.ru

27. 10. 2022. u 21:27

OKO 20 pekara u Holandiji prinuđeno je da se zatvori zbog naglog povećanja inflacije izazvane energetskom krizom, navodi portal NL Times, pozivajući se na Holandsko udruženje privrednika u oblasti hleba i konditorskih proizvoda (NBOV).

ПОСЛЕ БЕЛГИЈЕ ЗАТВАРАЈУ ПЕКАРЕ У И ХОЛАНДИЈИ: Превелики трошкови стављају катанац на радње

Foto: Shutterstock


Navodi se da su pekare u Holandiji prinuđene da se zatvore zbog povećanih cena sirovina i struje. Troškovi pekarstva su povećani za 80%.

Direktorka Udruženja Mari-Helen Sengerink je naglasila da se to odnosi na sve poslove. Stotine zaposlenih u pekarama moglo bi da ostane bez posla, rekla je ona.

Pored visokih troškova, pekari se suočavaju i sa smanjenjem broja kupaca, što utiče na promet.

-Većina pekara je udvostručila ili utrostručila svoje cene u poslednje vreme, ali ovo ne može da traje večno. Ljudi moraju da nastave da kupuju hleb i peciva", rekao je Sengerink.
Prema njenim rečima, nadležni moraju da reaguju. „Tačno je da cena gasa pada, ali pekari još ne vide ovo smanjenje računa za struju. A potreba za tim je sada velika... Kabinet ministara bi mogao da nadoknadi razliku između cene energenata. tada i sada unapred, rekao je predsednik udruženja.

Ranije je saopšteno da vlasti Holandije planiraju da izdvoje 3,1 milijardu evra malim i srednjim preduzećima za kompenzaciju povećanih troškova električne energije. Ova mera će važiti od novembra ove godine do kraja 2023. godine. Očekuje se da će nekoliko desetina hiljada preduzeća moći da iskoristi ovu naknadu. To će uticati na one kompanije čiji troškovi električne energije čine više od 12,5% prodaje.

Potrošačke cene u Holandiji na godišnjem nivou porasle su na rekordnih 14,5% u septembru sa 12% mesec dana ranije.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKU PUKO FILM! Đoković postavio ultimatum teniskim vlastima - počeo rat kakav beli sport ne pamti!