VODOSTAJI REKA BLIZU MINIMUMA: Hidrolozi upozoravaju na sve dramatičniju situaciju na većini rečnih tokova u našoj zemlji

Novosti online

17. 07. 2022. u 08:44

VODOSTAJI reka u Srbiji su na veoma niskom nivou, blizu biološkog minimuma, i takva situacija će potrajati do septembra, izjavio je hidrolog Dejan Vladiković.

ВОДОСТАЈИ РЕКА БЛИЗУ МИНИМУМА: Хидролози упозоравају на све драматичнију ситуацију на већини речних токова у нашој земљи

Foto Tanjug

Vladiković je objasnio da su 140 mernih stanica u Srbiji domeni podeljeni na pet nivoa - niski, srednje niski, srednji, srednje visoki i visoki, i da niski i srednje niski nivoi dominiraju na rekama.

- U ovom trenutku najniži vodostaji su na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi, na celom slivu reke Save. Što se tiče Dunava, tu je za nijansu povoljnija situacija jer smo imali manji porast tako da je tu srednje niski nivo, kao i na Tisi - navodi Vladiković i dodaje da su to vodostaji u rangu najnižih koji su na našim rekama zabeleženi.

Na Velikoj Moravi pojavila se i ostrvca, Foto Tanjug

Vladiković kaže da je mala verovatnoća da vodostaji budu još niži, jer sada su na nekoj granici na kojoj se izdaju hidrološka upozorenja i alarmi.

- To znači da je to na granici tečenja i da se količina kiseonika u rekama lagano smanjuje što ima uticaja i na živi svet na rekama - naveo je.

Na osnovu prognoza, kaže Vladiković, takva situacija će se nastaviti do kraja avgusta jer ćemo imati deficit padavina.

- Biće retkih pojava sa olujnim karakterom koje ne mogu da pomognu da se vodni bilans popravi. Mi očekujemo da će slična situacija trajati do početka septembra - navodi hidrolog.

On naglašava da to nije neubičajena pojava.

- Niski vodostaji su u Srbiji karakteristični od jula do početka septembra i mi se za tu pojavu pripremamo od juna - navodi Vladiković, i dodaje da je slična situacija bila 2003, 2011. i 2012. kada smo imali apsolutno minimalne vodostaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI NAPREDUJU NA DVA KLJUČNA FRONTA: Pod kontrolu stavljeno još naselja u Kursku, Pokrovsk na samo 8 kilometara (MAPA)