KOMORE SRBIJE I R.SRPSKE: Zajedno još snažnije u digitalizaciju i dualno obrazovanje

Novosti online

07. 06. 2024. u 15:53

FOKUS saradnje privrednih komora Srbije i Republike Srpske u narednom periodu biće na još snažnijoj podršci zelenoj i digitalnoj transformaciji i digitalizaciji kompanija, kao i rad na jačanju dualnog obrazovanja u Srbiji i Srpskoj, poruka je sa sastanka predstavnika Privredne komore Srbije i Privredne komore Republike Srpske, koji je održan danas u PKS u okviru Svesrpskog sabora.

КОМОРЕ СРБИЈЕ И Р.СРПСКЕ: Заједно још снажније у дигитализацију и дуално образовање

Foto: Boban Ristić

Mihailo Vesović, direktor Centra strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske, dogovorili su još intenzivniju saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske u narednom periodu, ističući da je današnji sastanak više od kolegijalnog i da je reč o bratskom susretu predstavnika dve privrede.

- Razgovarali smo danas šta su esencijalna pitanja za opstanak i konkurentnost privreda u Republici Srpskoj i Srbiji i to je, pre svega, rad na zelenoj i digitalnoj transformaciji i podrška dualnom obrazovanju - rekao je Vesović.

Foto: Boban Ristić

Privredna komora Srbije će u narednom periodu još snažnije uključivati kompanije iz R.Srpske u naše međunarodne aktivnosti, kaže Vesović. Objašnjava da R.Srpska poseduje značajne sirovine za privredu Srbije, i obratno, u sektorima poljoprivrede, energetike, drvnoj industriji, industriji nameštaja...

- Želja nam je da pomognemo kompanijama u R. Srpskoj da budu konkurentne, da zajedno sa srpskim rade i sa multinacionalnim kompanijama koje sve više investiraju u regionu - ističe Vesović.

Svesrpski sabor je, prema rečima Vesovića, trenutak kada se iskazuje jedinstvo, a dve komore kroz inače snažnu saradnju tokom cele godine, daju dodatni doprinos jačanju sveukupnih privrednih veza Srbije i R.Srpske.

Foto: Boban Ristić

Vesović je najavio da će na jesen u Srbiji biti održan višednevni poslovni forum dve privrede.

Pero Ćorić, predsednik PK Republike Srpske kaže da su strateške grane saradnje dve privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u R.Srpskoj.

- Privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se podiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi, i upravo su to aktivnosti na kojima je radila u prethodnim godinama PK Srpske uz podršku PKS - ukazao je Ćorić.

Foto: Boban Ristić

Kaže da su iz Srbije preneta iskustva u sferi dualnog obrazovanja, da je formiran Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Centar za digitalnu transformaciju, po uzoru na CDT PKS, te da se kroz saradnju dve komore održavaju brojni zajednički seminari namenjeni privrednicima.

Direktor PK Leskovac Goran Jović, ukazuje da se saradnja dve privrede proširila i na regionalne komore i podsetio da će se u Bijeljini održati Sajam poljoprivrede od 19. do 21. septembra ove godine i pozvao sve privrednike da uzmu učešće na ovoj sajamskoj manifestaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)