KVALITETNIJA I RAZNOVRSNIJA ISHRANA NA VOJNOJ AKADEMIJI: Proširen izbor obroka i pojačana nutritivna vrednost

Novosti online

13. 09. 2020. u 15:16

NA Vojnoj akademiji ishrani se posvećuje posebna pažnja u cilju održavanja i unapređenja zahtevanog nivoa psiho-fizičkih i intelektualnih sposobnosti svih njenih pripadnika

КВАЛИТЕТНИЈА И РАЗНОВРСНИЈА ИСХРАНА НА ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ: Проширен избор оброка и појачана нутритивна вредност

Foto: Ministarstvo odbrane

Stalni rad na unapređenju funkcije ishrane usmeren je na pravilnu ishranu i zadovoljstvo korisnika, prvenstveno učenika i kadeta, kao specifičnih kategorija uzrasta, kod kojih je potrebno stvoriti zdrave navike u ishrani koje doprinose rastu njihovih ukupnih sposobnosti.

U cilju poboljšanja kvaliteta ishrane i zadovoljstva svih korisnika ishrane na Vojnoj akdemiji u proteklom periodu urađeno je mnogo kada je reč o unapređenju tehničko-tehnološkog i nutritivnog aspekta funkcije ishrane.

Radi zadovoljenja potreba u ishrani pripadnika Vojske Srbije izvršena je izmena doručka koja je obuhvatila povećanje normativa i dodavanje novih komponenti. Navedeno je uslovilo povećanje energetske vrednost doručka za približno 200 kcal ili oko 20%. Uz prethodne izmene koje su za cilj imale veću zastupljenost jela koja su bolje prihvaćena od strane korisnika, energetska vrednost celodnevnog obroka je povećana za približno 400 kcal ili 10%, tako da sada iznosi oko 4200 kcal.

Proširen je izbor obroka uvođenjem doručka na bazi dva menija i ručka na bazi tri menija. Nutritivna vrednost doručka pojačana je dodavanjem dopunskih komponenti uz istovremeno uvećanje normativa postojećih prehrambenih proizvoda.

Jelovnik je, takođe, obogaćen novom komponentom - mešavinom žitnih pahuljica sa i bez sušenog voća, koju kadeti po sopstvenom izboru mogu koristiti uz doručak, a njom se na kvalitetniji i potpuniji način zadovoljavaju nutritivne i energetske potrebe kadeta, generisane povećanim psiho-fizičkim naprezanjima u redovnoj nastavi i na sportskim aktivnostima, kao i sposobnost za bolje praćenje nastave i usvajanje novih znanja (oligoelementi, alkaloidi i vitamini grupe „B“).

Kako bi se za ishranu kadeta i svih pripadnika Vojske Srbije obezbedili kvalitetni prehrambeni proizvodi promenjeni su konditorski proizvodi koji se koriste za užinu. Nabavljeni su vafl proizvodi, žitni proizvod, keks sa mlečnom čokoladom i drugi proizvodi koji su svoj kvalitet potvrdili na tržištu i rado su prihvaćeni i od strane kadeta Vojne akademije.

Prvi put je uvedeno da su individualna pakovanja  tih proizvoda obeležena logom Vojske Srbije.

Za potrebe ishrane pripadnika Vojske Srbije deo prehrambenih proizvoda se nabavljaja u kvalitetu koji je iznad kvaliteta koji je zastupljen na tržištu. Mesne konzerve, koje su bitan segment ishrane u Vojsci, nabavljaju se na osnovu posebnih zahteva kvaliteta kako bi se obezbedila dugotrajnost i prihvatljivost od strane korisnika.
Sprovođenjem dosledne kontrole i korektivnih mera poboljšan je i kvalitet i asortiman sezonskog voća i povrća, pekarskih proizvoda, svežeg mesa i suvomesnatih proizvoda koji se svakodnevno koriste u ishrani kadeta.

Uređenjem unutrašnjosti kadetskog restorana, postavljanjem novog osvetljenja i displeja sa korisnim informacijama o dnevnim menijima, ambijent sale za obedovanje je učinjen prijatnijim i funkcionalnijim za korišćenje.

U centralnom delu sale za obedovanje instalirana je vitrina za salate sa raznovrsnim dnevnim menijem sastavljenim od tri vrste salata, čime je omogućeno samoposluživanje u skladu sa ličnim afinitetima kadeta.

Zamenom plastičnog sa porcelanskim posuđem za obedovanje omogućeno je bolje očuvanje senzornih i nutritivnih svojstava hrane i povećano zadovoljstvo kadeta i svih onih koji se hrane na Vojnoj akademiji.

Nabavljene su i stavljene u funkciju najsavremenije mašine za termičku obradu namirnica, koje omogućavaju veću ekonomičnost tehnološkog procesa obrade namirnica i bolje organoleptičke i nutritivne karakteristike hrane u skladu sa potrebama abonenata, kao i mašine za pranje pribora i posuđa čime je unapređen sanitarno-bezbednosni aspekt pripreme i podele hrane prema najvišim standardima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

DNEVNIK STEPINCA ZAGREB KRIJE DECENIJAMA: Intervju - Prof. dr Predrag Ilić, autor trotomne studije o zločinima u NDH

O NEKADAŠNjEM zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu (Brezarić, 1898 - Krašić, 1960) i njegovoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, objavljen je u Republici Hrvatskoj ogroman broj istoriografskih i hagiografskih knjiga, zbornika radova, feljtona, članaka, ali ne i njegov dnevnik u pet knjiga, koji je vodio od 30. maja 1934. do 13. februara 1945. godine.

15. 12. 2024. u 13:55

Komentari (0)

OTVORENA NOVA FILIJALA ADRIATIC BANKE U KOMPLEKSU SKYLINE