MUČI VAS KANDIDA? Ovaj jelovnik pomoći će da je se rešite

"Doktor u kući"

06. 09. 2020. u 13:30

PROMENA načina ishrane i mesec-dva stroge dijete su ključni u borbi protiv kandide.

МУЧИ ВАС КАНДИДА? Овај јеловник помоћи ће да је се решите

Foto: Depositphotos

Ova gljivica, kao i sve druge, hrani se ugljenim hidratima. Dakle, iz ishrane bi trebalo isključiti šećere, žitarice i skrob.

Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo namirnica koje sadrže ove šećere.

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteina (meso, riba, jaja) i povrća uz masnoće u kojima se priprema hrana.

Hrana koja je dopuštena u anti-kandida dijeti su sve vrste mesa i prerađevina od mesa, riba i ostala hrana iz mora, kao i jaja. Dozvoljeno je i sve povrće koje raste iznad zemlje. Izuzetak su samo sve vrste luka. Kefir i jogurt bi trebalo skoro svakog dana da budu na trpezi, a poželjan je i kiseli kupus. Salate bi trebalo začinjavati hladno ceđenim uljem i raznim biljem. Poželjni su orašasti plodovi i semenke, sve osim kikirikija. Od voća samo limun, avokado i zelene jabuke, dok je od zaslađivača dozvoljena samo stevija, ali ograničeno, dakle ne svaki dan.

PONEDELjAK
Doručak:
dva barena jaja, salata od paradajza, 40 g šunke i čaša limunade zaslađena stevijom
Ručak: 200 g dinstane teletine sa povrćem po izboru
Večera: salata od krastavca sa jogurtom, belim lukom i mirođijom i šaka orašastih plodova

Depositphotos

UTORAK
Doručak
: dva barena jaja, salata od paradajza, 40 g šunke i čaša limunade zaslađena stevijom
Ručak: grilovana riba sa povrćem po izboru
Večera: čaša kokosovog mleka sa orašastim plodovima po želji

SREDA
Doručak:
dva barena jaja, suhomesnato po izboru i salata od barenog brokolija začinjena uljem, belim lukom i limunovim sokom
Ručak: salata od tunjevine sa zelenom salatom, paradajzom i barenim jajima
Večera: barena boranija začinjena uljem, belim lukom i limunovim sokom i kefir

Foto: Depositphotos

ČETVRTAK

Doručak: sveža paprika sa suhomesnatim po izboru, barena jaja i šolja jogurta
Ručak: piletina dinstana sa povrćem po izboru
Večera: grilovana piletina sa zelenom salatom i limunada sa stevijom

PETAK
Doručak
: suhomesnato po izboru, paradajz salata i barena jaja
Ručak: dinstane svinjske šnicle u paradajz sosu
Večera: grilovana riba sa zelenom salatom i limunada sa stevijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ECOMONDO: Centralno mesto za dijaloge o održivim praksama, tehnološkim rešenjima i inovacijama