USPEŠNO ZAPOČELI PROCEDURU ZA UVOĐENJE 5G: Ministar Ristić podneo poslanicima izveštaj o radu

V. N.

25. 10. 2024. u 16:08

MINISTAR informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić podneo je članovima Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine detaljan Izveštaj o radu Ministarstva za prethodna dva kvartala.

УСПЕШНО ЗАПОЧЕЛИ ПРОЦЕДУРУ ЗА УВОЂЕЊЕ 5Г: Министар Ристић поднео посланицима извештај о раду

Ministarstvo informisanja

- Tokom prethodnih meseci posvećeno smo radili na donošenju više važnih akata, među kojima su Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti, Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti 2024 - 2026. godine, Strategija razvoja sistema elektronskih komunikacija 2024 - 2027. i mnogi drugi. Posvećeno radimo na unapređenju legislativnog okvira, kao i na kontinuiranoj realizaciji višegodišnjih kapitalnih projekata Ministarstva - kazao je Ristić i posebno istakao uspešan početak procedure za uvođenje 5G.

Kako je naveo, Ministarstvo je u prethodnom periodu objavilo Predlog pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja za 5G. Ovim pravilnikom biće propisan broj pojedinačnih dozvola koje se mogu izdati za određeni radio-frekvencijski opseg, period na koji se izdaju, najmanji iznos naknade prilikom izdavanja, način i dinamika plaćanja naknade za pravo korišćenja, mogućnost obnove pojedinačne dozvole itd.

- Uspešno je nastavljena realizacija Projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, čiji je cilj da brzi optički internet stigne do svakog građanina. U narednom periodu dogovoren je nastavak radova koji će obuhvatiti oko 950 naselja, više od 150.000 domaćinstava i više od 900 škola - dodao je ministar i najavio dalji rad na unapređenju oblasti telekomunikacija i čitavog IKT sektora koji je najbrže rastuća privredna grana u Srbiji.

Članovi Odbora prihvatili su izveštaj dvotrećinskom većinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo