REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ministarstvo finansija prvo po indeksu otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji

Novosti online

24. 10. 2024. u 15:00

MINISTARSTVO finansija Republike Srbije zauzelo je prvo mesto u istraživanju "Otvorenosti izvršne vlasti u Srbiji i regionu za 2023. godinu", koje je sprovela organizacija Partneri Srbija, članica međunarodne mreže civilnog društva PartnersGlobal. Sa indeksom otvorenosti od 74,98%, Ministarstvo finansija prednjači među 25 ministarstava.

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Министарство финансија прво по индексу отворености извршне власти у Србији

Foto P. Milošević

Istraživanje je ocenjivalo sve indikatore otvorenosti, uključujući transparentnost, pristupačnost i učinkovitost.

„Najbolje rezultate ostvarili su Ministarstvo finansija i Ministarstvo odbrane, oba sa indeksom otvorenosti od 74,98%, a iza njih sledi Ministarstvo prosvete sa 71,25%,“ navodi se u ovom istraživanju koje je sprovedeno za 2023. godinu.

Ova organizacija obavila je i monitoring otvorenosti 31 organa uprave, a među njima našla se i jedna od uprava Ministarstva finansija – Uprava za duvan, koja je po ovom kriterijumu ostvarila najbolji rezultat sa indeksom otvorenosti od 70,11%.

U istraživanju je istaknuto da pojedina ministarstva imaju objavljene srednjoročne ili dvogodišnje planove rada. Treba napomenuti da se i u toj grupi nalazi Ministarstvo finansija sa svojim Srednjoročnim planom rada za period od 2023. do 2025. godine.

U istraživanju se navodi i da sva ministarstva imaju funkcionalne sajtove, a na svim sajtovima su objavljeni podaci o nadležnosti ministarstva, organi, spiskovi državnih funkcionera, biografije ministara, i kontakt podaci.

Posebno je istaknuto da je situacija bolja po pitanju mogućnost participacije građana u procesima kreiranja zakona u odnosu na raniji period. Ministarstva su razvila praksu objavljivanja nacrta predloženih zakona i drugih akata i poziva za učešće u javnim raspravama.

Podvlači se i to da ministarstva uglavnom imaju aktivne Fejsbuk naloge, dok naloge na X  platformi ima 11 ministarstava, a sajtovi 12 ministarstva imaju direktan kanal za komunikaciju sa građanima.

Partneri Srbija su organizacija civilnog društva, posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionaloj izgradnji u Srbiji i regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta korišćenje znanja domaćih eksperata.

Partneri Srbija su članica PartnersGlobal, međunarodne mreže lokalnih organizacija, sa sedištem u Vašingtonu, osnovane 1989. godine, posvećene promovisanju demokratije i ljudskih prava, i jačanju lokalnih organizacija u zemljama u tranziciji.

Tokom skoro 30 godina rada, kroz 22 nezavisna lokalna centra širom sveta, PartnersGlobal sprovodi lokalne i međunarodne inicijative i primenjuje projekte u preko 50 zemalja, radeći na jačanju vladavine prava i učešća građana, kao i osnaživanju marginalizovnih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI SE NA SVETU PETKU POSTI? U nedelju je crveno slovo