POSTAVILI TEMELJE BUDUĆE SARADNJE: U Oslu održani prvi Srpsko-norveški književni susreti

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

25. 10. 2024. u 12:47

U Srpskom kulturnom centru u Oslu, održani su prvi Srpsko-norveški književni susreti, dvodnevna manifestacija čiji se poseban značaj poseban značaj ogleda u postavljanju temelje za buduću saradnju između srpskih i norveških književnih stvaralaca.

ПОСТАВИЛИ ТЕМЕЉЕ БУДУЋЕ САРАДЊЕ: У Ослу одржани први Српско-норвешки књижевни сусрети

Foto: Privatna arhiva

Na susretima su predstavljena i nedavno objavljena dela autora iz Srbije, Skandinavije, Malte, Rumunije i Švajcarske. Događaj je privukao veliki broj posetilaca iz srpske dijaspore i predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Norveškoj.

- Ovi prvi susreti predstavljaju ključan korak ka jačanju kulturnih veza između srpske i norveške zajednice i postavljaju temelj za buduće književne i umetničke projekte – kaže za "Novosti" Branko Dimović Dimeski, predsednik Saveza srpskih stvaralaca Skandinavije.

Intoniranje himne dve zemlje na samom otvaranju manifestacije, kao i obraćanje ambasadora Republike Srbije u Norveškoj Dragana Petrovića, pokazalo je težnju da ovakvi susreti poslanika pisane reči postanu tradicija.

U govoru je ambasador Petrović izrazio nadu da će ovaj događaj postati tradicionalni godišnji susret srpskih pisaca iz Skandinavije, uz učešće norveških kolega i gostiju iz dijaspore. Posebno je istakao značaj očuvanja srpske književnosti i kulture u inostranstvu, te naglasio spremnost ambasade da pruži podršku ovom i sličnim kulturnim događajima.

Foto: Privatna arhiva

 

Tokom radnog dela susreta održani su paneli na teme „Ljubav u doba agresije“ i „Savremeni srpski pisci u Skandinaviji o Skandinaviji“, dok je za najmlađe učesnike bila organizovana kreativna radionica pod nazivom „Snovi nemaju granica“.

Drugog dana manifestacije, učesnici su posetili groblje Vestre Graceland, gde su se poklonili pred spomenikom srpskim logorašima iz Drugog svetskog rata. U ovom tihom i dostojanstvenom ambijentu, recitovane su pesme u znak sećanja na žrtve. Dramske umetnice Jelena Mila i Jasmina Stoiljković, zajedno sa književnicima, govorile  su stihove koji su odjekivali kroz tišinu, stvarajući emotivnu vezu između prošlosti i sadašnjosti. Prisustvo na ovom spomen-obeležju bio je trenutak dubokog poštovanja prema stradalim precima, koji će zauvek ostati u srcima prisutnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA TO NIJE OČEKIVALA! Ovo je danas doživela Marija Šarapova