ULTIMATUM KONTAKT GRUPE: Karanović o pritiscima na Republiku Srpsku 1994. godine (VIDEO)

J. S.

21. 10. 2024. u 21:04

KONTAKT grupa za Bosnu i Hercegovinu u maju 1994. godine bila je posrednik u pregovorima između sukobljenih strana u BiH.

УЛТИМАТУМ КОНТАКТ ГРУПЕ: Карановић о притисцима на Републику Српску 1994. године (ВИДЕО)

Ognjen Karanović/Foto KCNS

Od jula 1994. godine Grupu su činile: Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, Ruska Federacija i SAD. Velike sile predložile su plan prema kome je BiH trebalo da bude preuređena  tako da Republici Srpskoj pripadne 49 odsto teritorije, a Federaciji BiH 51 - podseća istoričar Ognjen Karanović.

Plan je pratio i ultimatum. Kontakt grupa je, nastavlja Karanović, tražila od predstavnika Republike Srpske, Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH da samo sa „da" ili „ne" prihvate ili odbace plan do 19. Jula te godine. Hrvati i Bošnjaci su taj plan prihvatili, ali ispred Srba, koji su kontrolisali oko dve trećine teritorije BiH, Skupština Srpske 19. jula 1994. godine usvojila je stav da nije u stanju da donese odluku o prihvatanju plana i da je potreban „dalji rad na mapi podele teritorija".

Predsednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik i sama Skupština nisu prihvatili ponuđene mape mirovnog sporazuma, jer su zaključili da njime nije zaštićen teritorijalni integritet Republike Srpske. Savezna Republika Jugoslavija usvojila je tada teške ekonomske i političke sankcije protiv Republike Srpske. Političko i ekonomsko kažnjavanje Srpske preduzeo je i Savet bezbednosti UN putem Rezolucije 942 na osnovu koje je pozvao države članice UN da prekinu političku i ekonomsku saradnju sa Republikom Srpskom. 

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Opstanak Republike Srpske i sudbina hrvatske Herceg-Bosne 1993. i 1994. godine, srpsko-hrvatski odnosi u BiH na kraju XX veka" možete se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOBRO JE ŽENE, SMIRITE SE! Jelena Đoković zavodi red!