Odluka Saveta za štampu

Novosti online

08. 10. 2024. u 09:00

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 26. 9. 2024. godine, jednoglasno donosi

Одлука Савета за штампу

Foto

ODLUKU

Tekstovima “Analiza Novosti: Šta se krije iza pokušaja izmene programa na Univerzitetu u Novom Pazaru” i ”Na bosanskom jeziku stoje - Vukovi brkovi”, objavljenim 6.i 7. avgusta 2024. godine, kao i neobjavljivanjem odgovora na ove tekstove, portal “Novosti.rs”

1.prekršio je tačke 1 i 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) o obavezi novinara da se suprotstavi svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja, da neguje etiku i kulturu javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku,

2.prekršio je i tačku 4 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire medija i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalom ili društvenom poreklu.

Odlučujući o žalbi Nacionalng saveta bošnjačke nacionalne manjine, Komisija je zaključila da su tekstovi jednostani i da su njima povređene odredbe Kodeksa koje se odnose na zabranu diskriminacije. Sva objavljena mišljenja idu u pravcu negiranja postojanja bosanskog jezika, koji se naziva “nepostojećim” i nečim što je samo “posebno ime jednog jezika koji se tradicionalno zvao srpski jezik”, čime se bošnjačkoj nacionalnoj manjini praktično odriče pravo na sopstveni jezik, što je odraz diskriminacije Autor tekstova nije odgovoran za izjave sagovornika, ali nije omogućio naučnicima koji imaju drugačije mišljenje da ga iznesu, u tekstovima nije bilo nikakvog sučeljavanja različitih stavova, već se mišljenje sagovornika uzima kao jedino relevantno i neupitno.

Dodatno, predstavnicima Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine nije omogućeno ni objavljivanje odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAKOVIM RIVALIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Đoković poslao moćnu poruku