SIBIRSKI ANTICIKLON STIGAO U SRBIJU, STIŽE I SNEG: Dva dela zemlje biće na najjačem udaru, temperatura pada na 0

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 10. 2024. u 21:59

POD uticajem anticiklona, koji je ogranak Sibirskog anticiklona, u Srbiji, tačnije u Podunavlju i Pomoravlju, duva pojačan jugoistočni vetar – košava, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića biće u pojačanju, neće odjednom biti jaka, već treba biti spreman na rast intenziteta.

СИБИРСКИ АНТИЦИКЛОН СТИГАО У СРБИЈУ, СТИЖЕ И СНЕГ: Два дела земље биће на најјачем удару, температура пада на 0

Foto: A. Stevanović/Depositphotos

Ristić je najavio da će hladna košava duvati do nedelje, a najviša dnevna temperatura će biti od 15 do 20 stepeni Celzijusa, za vikend oko 15 stepeni Celzijusa.

-U pitanju je tip hladne košave koja uvlači hladan vazduh iz Vlaške nizije. Najhladnija će biti Timočka i Negotinska Krajina, tamo će biti maksimalna dnevna temperature biti oko 10 stepeni, a u ostalim delovima će možda još sutra biti između 15 i 20 stepeni Celzijusa, a onda će svuda temperatura da padne na oko 15 stepeni – kaže Ristić za “Blic”.

PIK KOŠAVE U BANATU I POMORAVLjU

Pik košave će najviše osetiti stanovnici Banata i Pomoravlja, kako je Ristić rekao, udari olujnog vetra će, recimo, u Vršcu biti veoma jaki.

-Dobra stvar je što će biti malo oblaka i ipak će biti toplije kada budemo na suncu. Sunce će poništavati efekte hlađenja košave, ali kada bude zašlo sunce ili u hladovini efekti hladne košave će se osećati više. Očekujem tri dana olujnog vetra, u Vršcu će dostizati najverovatnije i 100 km/h, u drugim košavskim područjima manje, a u nedelju će oslabiti, a od ponedeljka skoro da uopšte nećemo osećati vetar – kaže Ristić.

 

SPAJANjE DVA ANTICIKLONA, TEMPERATURA PADA NA 0

Prema njegovoj vremenskoj prognozi, od ponedeljka se očekuje spajanje Azorskog i Sibirskog anticiklona.

Biće mnogo manje vetra i očekuje se manji porast temperatura, a u područjima gde ne bude magle maksimalne dnevne temperature će biti ponovo oko 20 stepeni.

KRAJ OKTOBRA DONOSI ZAHLAĐENjE

Jutra će biti prohladna sa minimalnom temperaturom od 5 do 10 stepeni, po pojedinim kotlinama i dolinama reka će biti maglovito, a najniža temperatura će biti blizu 0 stepeni.

-Prema kraju meseca centar anticiklona će se pomeriti na zapad prema Britaniji, a mi ćemo biti pod uticajem Sredozemnog ciklona koji će doneti kišu na Balkanu. Usled prodora hladnijeg vazduha kiša će preći u sneg na planinama višim od 1.500 metara nadmorske visine. Krajem oktobra i početkom novembra najviše temperature će biti od 10 do 15 stepeni. Ulazimo polako sve dublje u jesen – zaključuje meteorolog.

Kako košava utiče na nas

Istina je da ljude čini nervoznima i agresivnima? Prema bioprognozama, kada duva košava očekuje se da posledice osete osobe koje imaju osetljiv nervni sistem.

Njena prednost je što kada duva u hladnom delu godine čisti zagađeni vazduh, a mana joj je prevelika brzina i što stvara subjektivni osećaj zimi da je još hladnije.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom