NA KIOSKU VIŠE OD 5,5 MILIJARDI PRIMERAKA: "Večernje novosti" slave 71. rođendan, verne tradiciji i profesionalizmu

J. Matijević

16. 10. 2024. u 09:03

I DANAS, kada se kaže "Novosti", misli se: Narodne. Objektivne. Verodostojne. Ozbiljne. Srpske. Tradicionalne. Informativne.

НА КИОСКУ ВИШЕ ОД 5,5 МИЛИЈАРДИ ПРИМЕРАКА: Вечерње новости славе 71. рођендан, верне традицији и професионализму

Foto: D. Milovanović

"Večernje novosti" danas slave 71. rođendan. Večernjak čiji su izlazak iznedrili burni događaji u jeku Tršćanske krize, "načinje" osmu deceniju iako je tada malo ko mogao da pretpostavi da će 16. oktobar 1953. postati važan datum u istoriji srpskog i jugoslovenskog novinarstva, da će moto "brzo, kratko, jasno" još brže osvajati poverenje čitalaca, da će nov i drugačiji prelom lista, kratke informacije i usmeravanje na životne priče postati obrazac kojem čitaoci veruju.

U sumiranju rezultata sa ovog višedecenijskog puta, koji može poneti sve opise osim da je lak, nesumnjivo je da su "Novosti" brzo postale jedan od najuticajnijih listova u tadašnjoj SFRJ i danas u Srbiji, ukazujući na sve ono što treba unapređivati, poboljšavati i menjati u društvenom, političkom, kulturnom, sportskom životu. Doživele su čak i dan da, zbog karikature Ranka Guzine, budu zabranjene u Zagrebu u danima Maspoka. Uticale su i na krupne događaje na svetskoj sceni: prve su u svetu objavile da je tadašnji generalni sekretar UN i predsednik Austrije Kurt Valdhajm za vreme Drugog svetskog rata bio nacistički oficir i učestvovao u deportaciji srpskog stanovništva u BiH. Svi vodeći mediji preneli su ovu vest, a Si-En-En je kao ilustraciju preko celog ekrana objavio prvu stranu našeg lista.

Još mnogo domaćih i svetskih ekskluziva našlo se minulih decenija na stranicama našeg lista. Ali do čitalaca su nam oduvek, možda i najviše, krčile put naše priče o "malom čoveku". Tamo odakle su drugi okretali glavu, "Novosti" su svedočile i svedoče, a gde drugima nije bilo zanimljivo pronalazili smo i otkrivamo lepotu i okrutnost života, talente, humanost... Ne čude zato brojke o dnevnim tiražima u stotinama hiljada primeraka i onom od 1.030.150 u broju od 5. maja 1980. u kojem se pisalo o Titovoj smrti.

Od 16. oktobra 1953. do danas, do čitalaca je stiglo više od 5,5 milijardi primeraka "Večernjih novosti". Uvek na ćirilici, kao verni čuvari našeg divnog i zapostavljenog pisma. Sve vreme štitili smo i štitimo svoje čitaoce i od šunda, senzacionalizma, površnosti i novojezičkih egzibicija...

I zato s ponosom nosimo Sretenjski orden prvog stepena, kojim su nas na Dan državnosti odlikovali naša država i naš narod.

Idući u korak sa vremenom i u susret novim izazovima uz štampano izdanje pokrenuli smo portal, video-platformu i produkciju, u svemu i uvek poštujući osnovne profesionalne vrednosti. Zato se i danas, kada se kaže "Novosti", misli: Narodne. Objektivne. Verodostojne. Ozbiljne. Srpske. Tradicionalne. Informativne.

BONUS VIDEO: SUTRA SVEČANI BROJ „VEČERNjIH NOVOSTI“ POVODOM 71. ROĐENDANA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice