PRNJAVORČANIN PONOS SRBIJE I RS: Dejan Pejašinović jedan je od najmlađih oficira naše Vojske (FOTO)

Nevena Bunić

17. 10. 2024. u 07:00

DEJAN PEJAŠINOVIĆ (25) iz Prnjavora postao je jedan od najmlađih oficira Vojske Srbije. Nakon završene Vojne akademije u Beogradu učinio je ponosnim rodni grad ali i celu Republiku Srpsku.

ПРЊАВОРЧАНИН ПОНОС СРБИЈЕ И РС: Дејан Пејашиновић један је од најмлађих официра наше Војске (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

On se zajedno sa kolegom Aleksom Đurićem iz Vlasenice našao nedavno među 159 kadeta 144. i 145. klase Vojne akademije, koji su posle uspešno završenog školovanja promovisani u najmlađe oficire, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

- Svako bira svoj put, a moj je zasnovan na patriotizmu i ljubavi prema otadžbini Republici Srpskoj. Pre Vojne akademije završio sam elektrotehničku srednju školu u rodnom gradu, a potom i Policijsku akademiju u Banjaluci - kaže Dejan.

Nije, iskren je, želeo da bira put koji ga vodi van granica zemlje za, kako kaže, "neke strane valute". Pronašao je svoje mesto u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, osetivši ponos kada obuče uniformu i znajući da radi ono što voli, a ne nešto što mora:

- Pred kraj školovanja na Policijskoj akademiji klasom se pročulo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske šalje dva kadeta na Vojnu akademiju. Prijavilo se nas petnaestak, među kojima smo izabrani moj kolega Aleksa i ja.

U prestižnu akademiju u Beogradu primljeni su kao pripadnici MUP Srpske, gde će se i vratiti sa zvanjem mlađih inspektora.

Junaci Nikola (25) sa klasićima, Foto Privatna arhiva

Na školovanju u Beogradu izabrao je pešadiju, za koju kaže da je jedan od težih smerova na Vojnoj akademiji.

- Pored predavanja i teorije, kadeti odlaze i na posebne oblike nastave, nama poznatije kao tereni, a na pešadiji ih ima mnogo. Izučili smo sve naoružanje, a kiša, sneg, blato, toplo ili hladno vreme nisu mogli da sruše naš duh, našu volju i spremnost da istrajemo do kraja - govori Pejašinović.

Čin vojnog oficira podrazumeva niz kvaliteta, a sve to, ponosno ističe u razgovoru na svakom koraku su - vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost, disciplinovanost, solidarnost, čovečnost, dostojanstvo, požrtvovanost i poštovanje.

I supruga sa Akademije

DEJAN je na Vojnoj akademiji upoznao i buduću suprugu sa kojom je u međuvremenu dobio i dete. Ona trenutno radi u Ministarstvu odbrane Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom