JOVANOVIĆ: Zahvaljujući eUpravi uštedeli smo građanima 240 miliona sati čekanja u redovima

Novosti online

14. 10. 2024. u 15:14

DIREKTOR Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović govorio je o uslugama eUprave i njihovom unapređenju, daljem razvoju veštačke inteligencije i organizovanju dva velika događaja - konferenciji AI_4_Life: Biotech Future Forum i predsedavanju Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

ЈОВАНОВИЋ: Захваљујући еУправи уштедели смо грађанима 240 милиона сати чекања у редовима

Foto: Novosti

- Trudimo se da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera i da sve poslove sa javnom upravom mogu da završe elektronski. Kada je u pitanju eUprava praktično u dva smera razvijamo naše sisteme. Jedan je da što više digitalizujemo same državne institucije i lokalne samouprave kako bi oni automatski razmenjivali sve potrebne podatke. Uspostavili smo sistem za razmenu podataka po službenoj dužnosti i do sada je razmenjeno oko 240 miliona elektronskih dokumenata što znači da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere. Drugi put je naravno Portal eUprava, gde građani mogu da završe na desetine korisnih usluga sa javnom upravom bez potrebe da idu ni na jedan šalter - rekao je Jovanović i dodao da građani više ne moraju da idu u opštinu po svoj izvod iz matične knjige ili uverenje o državljanstvu već da ga mogu poručiti elektronski, nakon čega elektronski izvod ili uverenje stiže u elektronsko sanduče na Portalu eUprava ili u papirnoj formi na kućnu adresu.

On je ovom prilikom istakao da eUprava nudi brojne usluge kao što je onlajn zamena vozačke dozvole, davanje eSaglasnosti, upis dece u vrtić i osnovnu školu, kao i zakazivanje termina za vađenje pasoša ili lične karte.

Govoreći o konferenciji AI_4_Life: Biotech Future Forum, koja se održava 24. i 25. oktobra u Beogradu, istakao je da se Kancelarija za IT i eUpravu sve više trudi da primeni veštačku inteligenciju u razvoju eUprave, što se postiže obradom velike količine podataka na superračunaru koji se čuva u Državnom data centru u Kragujevcu.

- Na konferenciji ćemo govoriti o tome kako veštačka inteligencija može da pomogne zdravstvu. Jedna od najvećih primena je u dijagnostici, dakle analiza rezultata rendgena, skenera ili mamografa. To je prava primena, da prvo softveri koji se baziraju na veštačkoj inteligenciji pogledaju te nalaze mamografa i da ukažu na one koji su prioritetni kako bi te građane dalje slali kod lekara na dalje utvrđivanje nalaza - zaključio je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir