VEĆI ODZIV ZA VAKCINACIJU NEGO PROŠLE GODINE: Počela imunizacija protiv gripa

Tanjug

14. 10. 2024. u 09:06

U PRVOJ sedmici vakcinacije protiv sezonskog gripa, u Domu zdravlja Savski venac odziv je bio mnogo veći nego prošle godine, a aplikovano je oko 600 doza vakcina, rekla je dr Svetlana Mićić iz DZ Savski venac.

ВЕЋИ ОДЗИВ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ: Почела имунизација против грипа

G.Šljivić (arhiva)

- Vakcina ima dovoljno i apelujemo na naše građane da se na vreme zaštite od virusa gripa. U prethodnoj nedelji u našem domu zdravlja aplikovano je oko 600 doza, od kojih je 60 do 80 aplikovano na dnevnom nivou - rekla je Mićićeva.

Prema njenim rečima, planirana je redovna distribucija vakcina prema svim domovima zdravlja, a dostupne vakcine su influvak tetra i "Torlakova" torvaks flu trovalentna vakcina, rekla je Mićićeva.

Trenutno, navela je, u DZ Savski venac ima oko 2.500 doza vakcina influvak tetra i 70 doza trovalentne vakcine torvaks flu, koja se od ove godine može davati i starijima od 65 godina.

- Republika Srbija je obezbedila oko 339.000 vakcina. Vakcine su distribuirane prema domovima zdravlja. Vakcinacija je preporučena trudnicama, osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima - obolelim od pulmoloških i kardiovaskularnih bolesti, dijabetes melitusa, imunodeficijentnih stanja, bubrežnih oboljenja, malignih oboljenja bez obzira na stadijum oboljenja, zdravstvenim radnicima, kao i radnicima u ustanovama za kolektivni smeštaj - rekla je dr Svetlana Mićić.

Ona ističe da je vakcina protiv gripa najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa, ali napominje da se vakcina ne daje osobama sa povišenom temperaturom ili akutnom infekcijom.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja u Srbiji zvanično je počela 6. oktobra.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA MESTU NESREĆE: Ovo je zgrada sa koje je dete palo u Novom Pazaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir