SLEDI DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Stiže nam jesenji anticiklon - uskoro kraj miholjskog leta

Novosti online

09. 10. 2024. u 10:05

U SRBIJI će do petka biti osetno toplije, a najtopliji dan ove nedelje biće četvrtak kada se očekuje da maksimalna dnevna temperatura vazduha u pojedinim gradovima dostigne blizu 30 stepeni Celzijusa, što su prosečne letnje vrednosti.

СЛЕДИ ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ: Стиже нам јесењи антициклон - ускоро крај михољског лета

Foto: N. Živanović

Fenski efekat najjači na severu zemlje

Meteorolog Ivan Ristić kaže da skraćena verzija miholjskog leta od samo nekoliko dana ove godine, posle prolazne kiše u sredu, u četvrtak podiže temperaturu vazduha do čak 30 stepeni lokalno u pojedinim gradovima.

Već u petak u Srbiju stiže front sa zapada, zbog čega ćemo imati hladniji vazduh za 10 stepeni i padavine.

- U četvrtak će najtopliji biti severni deo zemlje, Vojvodina i gradovi Novi Sad, Subotica i drugi, pošto su južna strujanja i kada pređu Dinarske planine onda imamo fenski efekat. Očekujem da među najtoplijim gradovima budu i Beograd, Valjevo, Loznica, Šabac – kaže Ristić.

Beograd najtopliji grad u Srbiji

Meteorolog kaže da će najtoplije biti:

    u Beogradu 29-30 stepeni Celzijusa

    u Loznici 28-29 stepeni Celzijusa
    u Novom Sadu 28 stepeni
    u Kragujevcu 28 stepeni
    u Subotici i Kraljevu 27-28 stepeni

- Biće blizu 30 stepeni Celzijusa čak i u gradovima gde se očekuje da bude oblačno i gde je moguća kiša. Ujutru je moguća kratkotrajna magla i sveže vreme, ali će u toku dana biti toplo i sunčano vreme. Već u petak treba očekivati da maksimalna dnevna temperatura bude do oko 22 stepeni, dok će u drugoj polovini oktobra temperature biti oko proseka, a one su u drugoj dekadi 16-20 stepeni i trećoj dekadi 14-18 stepeni – kaže Ristić.

Šta donosi jesenji anticiklon

Meteorolog objašnjava da "postoje azorski i sibirski anticikloni i da su glavni i osnovni, a kada dođe do prodora arktičkog hladnog vazduha sa severozapada u Evropi, kao što će se desiti u petak, onda se azorski pomeri prema Evropi i bude evropski, odnosno to je sada jesenji anticiklon.

- Evropski anticikloni su ogranci azorskog ili sibirskog, a ovaj što dolazi do nas biće ogranak azorskog. Za sada afrički i islandski anticikloni miruju, na pauzi su, a kada su u kombinaciji, onda imamo baš pretoplo vreme. To je bio slučaj prošle godine i do kraja avgusta skoro 14 meseci u kontinuitetu, zbog čega smo beležili rekordne temperature - kaže Ristić.

Stiže nam jesenji anticiklon

Kako je ranije Ristić rekao, nakon kratkog rasta temperature, ona će samo da pada i pada.

- To je klasičan anticiklon koji je vladao pre, oko osamdesetih godina prošlog veka kada je bila hladnija klima i kada smo imali hladnije zime i druga godišnja doba.

Karakterišu ga hladna jutra sa temperaturom vazduha između 5 i 10 stepeni Celzijusa, s tim što ponegde gde ima magle temperatura može da bude oko 0 stepeni Celzijusa, a preko dana maksimalne dnevne temperaturu budu između 15 i 20 stepeni Celzijusa, što je relativno sveže i oko normale za drugu polovinu oktobra – kaže Ivan Ristić.

Kakva će biti sezona jesen/zima 2024/2025.

Padavine se očekuju u petak, 11. oktobra, a moguće su i u subotu, dok u drugoj polovini meseca ostaje pravo jesenje vreme.

- Očekujemo da jesen/zimu budu umereno kontinentalnog tipa, a ne kao prošle godine kada je bila suptropsko-mediteranskog tipa. Vraća nam se zima kakva je nekad bila – zaključuje sagovornik.

(Blic)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO: Oglasili se o svedočenju K. K. povodom masakra u Ribnikaru

MINISTARSTVO informisanja i telekomunikacija sa najvišim stepenom zabrinutosti i osude reaguje povodom činjenice da je značajan broj štampanih i elektronskih medija 8. i 9. oktobra ove godine detaljno izveštavao o svedočenju maloletnog K. K. na suđenju povodom prošlogodišnje tragedije do koje je došlo u Oglednoj osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, iako je sudsko veće i na početku jučerašnjeg ročišta iznova naglasilo to da je ono zatvoreno za javnost.

09. 10. 2024. u 11:24

Komentari (0)

PIKSI NAŠAO ZAMENU, TRENIRA SA ORLOVIMA: Novi igrač se priključio reprezentaciji Srbije