POČELA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: Ovih pet kategorija građana treba da primi vakcinu

Tanjug

07. 10. 2024. u 10:58

U SVIM domovima zdravlja u Srbiji danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i za to su obezbeđene dovoljne količine vakcina, a na raspolaganju su dve vrste vakcina - influvak tetra i torvaks flu, rekla je dr Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Ових пет категорија грађана треба да прими вакцину

Foto : M.Anđela

- Obezbeđene su dovoljne količine vakcina, a građanima su od danas na raspolaganju dve vrste vakcina - četvorovalentna vakcina influvak tetra stranog proizvođača Abot i trovalentna vakcina torvaks flu domaćeg proizvođača, Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" - rekla je Vukotićeva.

Prema njenim rečima, u petak, 4. oktobra, završena je distribucija vakcina.

Vukotićeva je naglasila da se vakcina daje u svim domovima zdravlja u Srbiji, ali da se ne daje licima sa povišenom telesnom temperaturom ili akutnim infekcijama.

- Treba naglasiti da sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od početka oktobra do kraja marta i da je od izuzetne važnosti da je građani prime što pre, kako bi na vreme, kroz dve-tri nedelje, razvili imunitet protiv virusa gripa - rekla je ona.

Vukotićeva je istakla da je, u okviru preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja, već juče počela vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji.

- Sudeći po odzivu građana, samo u našem DZ Zvezdara, ideja se pokazala kao izuzetna, jer je broj vakcinisanih bio preko 250 građana za samo devet sati - rekla je ona.

Što se tiče preporuka o tome ko treba da se vakciniše, navela je da su to svi građani stariji od 18 godina sa hroničnim bolestima, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni, korisnici gerontoloških centara, kao i osobe starije od 65 godina.

- Ove kategorije građana bi trebalo da se vakcinišu, kako bi sprečili posledične komplikacije gripa - ukazala je Vukotićeva.

Prema njenim rečima, za sada je u DZ Zvezdara stiglo 3.600 doza influvak tetra vakcina i 200 doza torvaks flu trovalentne vakcine, koja se, kako je navela, od ove godine može davati i starijima od 65 godina.

- Zbog velikog interesovanja naših građana za ovu vakcinu našeg proizvođača 'Torlak', verovatno ćemo još koliko danas trebovati još doza ove vakcine - rekla je ona.

Kako je objasnila, četvorovalentna sezonska vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i 2 tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukom SZO za severnu hemisferu i odlukom EU za sezonu 2024/25, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadičnu, tako i epidemijsku pojavu gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

BONUS VIDEO: Ovako je srce donora iz Niša stiglo na Dedinje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTVOREN KONKURS ZA DODELU NAGRADA TURISTIČKI CVET: Najprestižnije priznanje za razvoj turizma u Srbiji