PAHULJE NAM STIŽU BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI: Evo kada će se zabeleti Srbija

Novosti online

07. 10. 2024. u 08:59

PREMA najavama meteorologa, zima koja nam sledi biće najoštrija u poslednjih 10 godina, a u poređenju sa onom koju smo imali lani, delovaće nam kao da živimo na drugom delu planete.

ПАХУЉЕ НАМ СТИЖУ БРЖЕ НЕГО ШТО СМО МИСЛИЛИ: Ево када ће се забелети Србијa

Foto: Tanjug

Kako je pojasnio meteorolog Ivan Ristić, prognoze za novembar koji nam sledi su nebo i zemlja u poređenju sa prošlogodišnjim novembrom, a krajem tog meseca već ćemo osetiti prve pahulje.

Kako je objavio na svom Fejsbuku, došlo je do velike promene u atmosferskoj cirkulaciji u poređenju sa prethodnom godinom. On je uz objašnjenje podelio i mape koje ilustruju kretanje anticiklona ove godine, kao i prethodne godine, koji je doneo mnogo toplije temperature nego što ćemo sada imati.

- Sa slika se uočava da je prethodne godine dominirala sprega islandskog ciklona i afričkog anticiklona, a ove godine dominiraju azorski i sibirski anticiklon i njihovi ogranci u Evropi - navodi Ristić.

Kako objašnjava, vidljiv je veoma slab prodor polarnog vrtloga, što znači da su prodori arktičkog vazduha prema jugu Evrope verovatniji.

- Sličan tip cirkulacije zadržava se i u toku narednih meseci. Ovo ukazuje da za sada sve ide ka tome da ćemo imati jesen i zimu umereno-kontinentalnog, a ne kao prošle suptropsko-mediteranskog tipa - navodi meteorolog.

Kiša će se u novembru pretvoriti u sneg

Kako Ristić kaže, karakteristično za ovu godinu biće to što ćemo tokom zahlađenja koje nas čeka u novembru imati prvo kišu, a onda će ona polako prelaziti u sneg.

- Sneg ćemo imati već krajem novembra južnije od Beograda, a možda čak i u Beogradu. Potom, u decembru i januaru biće ga sve više i više. Posle devet godina u Beogradu ćemo imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara - napominje Ristić, kao što je već objasnio i u dugoročnoj vremenskoj prognozi koju je sastavio sa profesorom Aleksandrom Valjarevićem.

Temperature će ići i ispod -10

- I dalje će biti kontrasta, amplituda i pikova, ali neće biti toliko izraženih maksimuma i zato smo Ivan Ristić i ja skupili hrabrost i znanje da kažemo da će ova zima podsećati na nekadašnje, ne sa toliko snega kao pre 50-60 godina, ali biće mnogo više snega nego što smo ga imali poslednjih deset godina. Dnevne temperature u Beogradu će ići sredinom januara i polovinom februara čak i do minus 10-11 stepeni Celzijusa - rekao je prof. dr Valjarević u dugoročnoj prognozi.

Prof. Valjarević i meteorolog Ristić u prognozi navode da će na vreme od oktobra do kraja februara uticati sprega azorskog i sibirskog anticiklona.

Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg.

(Blic)

BONUS VIDEO: Na Dedinju urađena još jedna transplantacija srca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKVOG NOVAKA ĐOKOVIĆA JOŠ NISTE VIDELI: Jedan detalj posebno privukao pažnju Kinezima (FOTO)