Ministarka dr Begović na proslavi 70 godina CERN-a

Promo

02. 10. 2024. u 10:55

MINISTARKA je sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem obišla veliki hadronski akcelerator i sastala se sa naučnicima iz Srbije koji rade u ovoj međuvladinoj naučno-istraživačkoj organizaciji.

Министарка др Беговић на прослави 70 година ЦЕРН-а

Foto: Ministarstvo

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je u Ženevi svečanom obeležavanju 70 godina rada Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN). U okviru ovog obeležavanja, prisutnim visokim zvanicama obratio se i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Uz predsednika Vučića, ministarka je obišla veliki hadronski akcelerator i sastala se sa naučnicima iz Republike Srbije koji rade u okviru ove međuvladine naučno-istraživačke organizacije.

- Veliko mi je zadovoljstvo i velika radost što sam danas ponovo u CERN-u na proslavi povodom 70 godina od osnivanja ove organizacije. CERN predstavlja najveću i najkompleksniju infrastrukturu koja je ikada izgrađena za nauku - izjavila je ovom prilikom ministarka dr Begović, dodavši da naučnici koji rade u ovoj organizaciji, a među kojima je i oko 80 srpskih naučnika, pokušavaju da dobiju odgovore na to kako je nastao univerzum, koje su to osnovne čestice koje čine život i svet oko nas, ali i na pitanja poput onog zašto univerzum danas izgleda kako izgleda.

- Mnogo je neodgovorenih pitanja, i zato mislim da je budućnost CERN-a mislim svetla. Naša potraga za ovim odgovorima, naravno, zahtevaće još veća ulaganja - rekla je ministarka. - Nadamo se izgradnji novog, još moćnijeg sudarača, koji će nam sigurno pružiti dodatne odgovore na zaista fundamentalna pitanja vezana za postojanje univerzuma, ali i postojanje nas kao ljudi na ovoj planeti.

Ministarka je naglasila značaj visokih delegacija iz čitavog sveta koje su prisustvovale ovom obeležavanju.

- Velika mi je čast što sam bila danas ovde sa predsednikom Vučićem, koji se obratio čitavom skupu, sa naglaskom na značaj nauke i daljeg ulaganja u ovu organizaciju i ovu infrastrukturu - kazala je ministarka, istakavši da je pored predsednika Vučića bila prisutna i predsednica Evropske komisije Urzula fon der Lajen.

- Ona je takođe vrlo jasno stavila doznanja da CERN ima punu podršku Evropske unije i da su ovakve infrastrukture izuzetno važne za budućnost i očuvanje prosperiteta čovečanstva - zaključila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

DA LI JE TEŽE ODGAJATI ĆERKE ILI SINOVE? Naučnici dali odgovor - evo koje mame i tate će drastično brže ostariti