HILJADE POHRLILE KOD ZUBARA: Besplatni preventivni pregledi nastavljeni su i ove nedelje, ovoga puta kod stomatologa

V.C.

29. 09. 2024. u 18:35

U VIŠE od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije juče je sprovedena akcija besplatnih preventivnih stomatoloških pregleda, u organizaciji Ministarstva zdravlja. Zubare je posetilo ukupno 5.297 građana, starijih od 65 godina i studenata do 26 godina, 475 trudnica i porodilja, odnosno 1.169 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

ХИЉАДЕ ПОХРЛИЛЕ КОД ЗУБАРА: Бесплатни превентивни прегледи настављени су и ове недеље, овога пута код стоматолога

Foto: Ministarstvo zdravlja

Kod više stotina pacijenata odmah su urađene i neophodne stomatološke intervencije - popravka zuba, kompozitni ispuni, uklanjanje kamenca, uklanjanje mekih naslaga, obrada parodontalnog džepa, snimanje, odnosno vađenje zuba i drugo.

- Masovni preventivni stomatološki pregledi nikada do sada u istoriji zdravstvenog sistema nisu rađeni, a veliko interesovanje građana uprkos izuzetno lošem i hladnom vremenu u većem delu Srbije, potvrda su jačanja javne svesti o važnosti prevencije - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Ministar Zlatibor Lončar naveo je da su preventivni stomatološki pregledi potvrda "kontinuiranog i sveobuhvatnog pristupa Ministarstva prevenciji zdravlja".

- Prevencija i poverenje između građana i zdravstvenih radnika ključ su za očuvanje javnog zdravlja. Zato kada kažemo da nastavljamo sa aktivnostima koje u fokusu imaju prevenciju, to ne govorimo jer lepo zvuči, već zato što u prevenciju iskreno verujemo. Isto kao što smo čvrsto verovali da građani Srbije zaslužuju najkvalitetnije uslove lečenja, pa smo izgradili KC Niš, KC Srbije, KC Vojvodine i na stotine zdravstvenih ustanova širom Srbije. Uspeli smo da danas o prevenciji u Srbiji svi pričaju, ali sve veći broj njih, odlaskom kod lekara iz nedelje u nedelju, u okviru akcije preventivnih pregleda, zaista i veruje u prevenciju - istakao je Lončar.

On je zahvalio svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu, kao i svim građanima koji su u kišnom danu obavili preglede, na velikoj podršci.

Specijalista dečje i preventivne stomatologije u Domu zdravlja Zvezdara Daniela Jokić istakla je značaj prevencije, posebno naglasivši da porodilje i trudnice treba da iskontrolišu zdravlje zuba.

- Danas obavljamo preglede kontrole zdravlja zuba, koji pripadaju ovoj redovnoj akciji preventivnih pregleda u organizaciji Ministarstva zdravlja. Nema redova niti gužvi, radimo tendenciozno i studiozno - izjavila je Jokićeva.

Tom prilikom je pozvala žene, trudnice, porodilje, starije od 65 godina i decu, odnosno mlade do 18 godina, kao i studente do 26, da iskoriste ovu akciju, iskontrolišu zube i time pozitivno utiču na zdravlje.

Svima kojima su bile potrebne intervencije, na licu mesta su obavljene i u domu zdravlja na Zvezdari i u ostalim zdravstvenim ustanovama.

- Preventiva je osnov zdravlja. U okviru ovih stomatoloških pregleda, vršimo motivaciju i obuku pacijenata o pravilnom održavanju oralne higijene i podsećamo ih na važnost oralnog zdravlja koja je zaista nemerljiva - ukazala je Daniela Jokić.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Penzionerka Slavica Grujić rekla je da je na besplatan preventivni pregled u DZ "Zvezdara" došla jer ju je cele noći boleo zub.

- Odmah su mi uradili preventivni pregled, dobila sam anesteziju kako bi mi izvadili zub. Ništa bolje nisam mogla da uradim nego što sam danas došla ovde i rešila problem - kazala je.

REKORDAN ODZIV

U Nišu, u tamošnjem DZ, odziv građana bio je rekordan - više od 200 njih obavilo je preglede. I u drugim zdravstvenim ustanovama u kojima su ove nedelje obavljani preventivni stomatološki pregledi zabeležen je dobar odziv, uprkos lošem i hladnom vremenu. Recimo, u Novom Sadu, Kraljevu, Leskovcu...

Mirko Njagulov je naveo da je na pregled čekao samo pet minuta:

- Akcija je kvalitetno osmišljena jer se u kratkom roku obavi veliki broj pregleda. Došao sam da prekontrolišem zube, a doktor mi je rekao da nemam nikakvih problema. Imam samo jedan oboleo zub, ali su mi preporučili da ovde dođem kako bi mi popravili.

Dodao je da mu je predloženo kako da reši problem koji ima sa donjom vilicom, kao i da su mu već zakazali intervenciju, kako bi problem što pre bio otklonjen:

- Veoma sam zadovoljan kvalitetnom uslugom i brzinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

VIDIM GA KAO LIDERA! Velike reči trenera Juventusa o Dušanu Vlahoviću