SLEPOG STARCA UBILI NA KUĆNOM PRAGU: U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu identifikovani ostaci petoro stradalih u "Oluji"

V. Crnjanski Spasojević

26. 09. 2024. u 22:00

ČETVORO Srba i jedna osoba hrvatske nacionalnosti, ubijeni u avgustu 1995, tokom vojno-policijske akcije "Oluja", identifikovani su u sredu, u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

СЛЕПОГ СТАРЦА УБИЛИ НА КУЋНОМ ПРАГУ: У Заводу за судску медицину у Загребу идентификовани остаци петоро страдалих у Олуји

Foto: D. Milovanović

Prema rečima Ljiljane Krstić iz Komisije za nestale, u pitanju su posmrtni ostaci ekshumirani u Petrinji, Zadru, Gornjem Selištu i Vodoteču, tokom dvehiljaditih godina.

- Oni su do sada bili pohranjeni u mrtvačnici u Zagrebu i nakon obavljene DNK analize identifikovani su - kaže Krstićeva.

DIC "Veritas" koji se zalaže za pricnip da svaka žrtva mora da ima ime, objavio je da je najstariji identifikovani Bude Biga (82), rođen u Donjem Babinom Potoku kod Korenice, gde je i živeo. Slabovid, gotovo slep, u avgustu 1995, za vreme "Oluje", ubijen je u svojoj kući, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su sa pravoslavnog groblja u Vodoteču, u oktobru 2018. Ljubica Basara (74) iz Svinice kod Vojnića ubijena je, kažu u "Veritasu", u izbegličkoj koloni za vreme "Oluje" na traktorskoj prikolici, na putu Vanići - Glina, kad je kolonu presekla hrvatska vojska. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su sa groblja Sveti Nikola u Petrinji, u junu 2007.

Zorka Vujnović (65) rođena je u Veljunu kod Slunja, a živela je u Klupicama kod Vojnića. Svaki trag joj se izgubio u izbegličkoj koloni, u "Oluji", na području Rujevca, kada ih je napala hrvatska vojska. Sa njom je bio sin Dušan, koji je zarobljen i odveden u zatvor Sisak, a aboliran je 31. decembra 1995. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su sa pravoslavnog groblja Gornje Selište, u decembru 2015.

FOTO: Pres centar UNS

Ljiljana krstić, Komisija za nestale

Jovo Momčilović (54), iz Teslingrada, za vreme "Oluje" nestao je tokom povlačenja, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su sa groblja u Zadru, u novembru 2016. Peta identifikovana žrtva je Petar Lazić (42), rođen u Skipovcu Donjem, kod Doboja. Radio je kao vozač za "Niskogradnju" iz Zagreba, na terenu u Gospiću. U oktobru 1991. pripadnici hrvatske vojske odveli su ga iz kuće u kojoj je boravio. Njegovo telo je, zajedno sa ugljenisanim telima još 23 ubijena Srbina, pronađeno u Perušiću kraj Gospića, i kao NN pokopano na Debelom Brdu kod Korenice.

HILjADU PREDATO PORODICAMA

PREMA podacima Komisije za nestale, od 2001. godine iz registrovanih, masovnih grobnica, pojedinačnih grobnih mesta i drugih neobeleženih lokacija ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima u Hrvatskoj. Posmrtni ostaci oko 1.000 predati su porodicama radi sahrane.

- U poslednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je 1.696 posmrtnih ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, od kojih je identifikovano 1.353, a 343 čeka identifikaciju. Trenutno se na "Veritasovom" spisku nestalih nalazi 1.489 osoba čije sudbine nisu rasvetljene, među kojima je 1.064 civila i 422 žena - kažu u "Veritasu".

Kako je za "Novosti" potvrdila Ljiljana Krstić, dvoje identifikovanih srpske nacionalnosti, u skladu sa željom porodica, biće sahranjeni u Srbiji, a dvoje u Hrvatskoj.

-U tri mrtvačnice u Hrvatskoj - u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, čuva se još oko 900 tela, od čega je 400 srpske nacionalnosti - kaže Ljiljana Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji