VAŽAN DAN ZA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU: Danas izgovorite ove reči za spasenje duše

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 09. 2024. u 07:32

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan sveštenomučenika Kornilija Sotnika.

ВАЖАН ДАН ЗА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ: Данас изговорите ове речи за спасење душе

Foto: Profimedia

Ovaj svetac poznat je kao Pretpraznik Vozdviženja, jesenjeg Krstovdana.

Kornilije je bio iz Rima, a krstio ga je apostol Petar. Smatra se da je bio prvi neznabožac koji je stupio u crkvu Božju.

Nakon krštenja Kornilije ostavlja sve i kreće za apostolom Petrom. Kasnije ga je Petar postavio za episkopa u neznabožačkom gradu Skipseosisu, gde je Kornilije pretrpeo mnoga mučenja radi Hrista i propovedanja vere. Dalje predanje kaže kako je njegova vera bila toliko jaka da je ni vojnici nisu slomili fizičkom silom. Verom je uspeo da sruši hram Apolonov i krsti kneza grada, Dimitrija, kao i 300 drugih neznabožaca.

Preminuo je mirno do kraja života pripovedajući o veri.

Njegov grob je vremenom zaboravljen, a verovanje kaže da se ovaj svetac javio episkopu Troadskom Siluanu kako bi mu rekao gde mu je grob da bi na tom mestu podigli crkvu. Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija.

Ovaj dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, a smatra se važnim danom za Srpsku pravoslavnu crkvu jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

Tropar (glas 4):

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Kornilije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

BONUS VIDEO: SRBIJA I BEOGRAD SU U MOM SRCU: Koraima Tores - Kasandra oduševljena našom zemljom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?