EVO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG U SRBIJI: Prva prognoza za zimu - biće najhladnija u poslednjih 10 godina!

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

25. 09. 2024. u 19:22

POČETAK novembra ili kraj novembra i početak decembra, to su datumi kada prvi sneg može da se pojavi u Srbiji. Tada se očekuje prodor hladnijeg vazduha u našu zemlju. Ova zima obećava kada je sneg u pitanju, a u Beogradu se očekuje oko 15 dana sa snegom, kaže meteorolog amater Ivan Ristić za "Novosti".

ЕВО КАДА ЋЕ ПАСТИ ПРВИ СНЕГ У СРБИЈИ: Прва прогноза за зиму - биће најхладнија у последњих 10 година!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Profimedia/Ilustracija

Kako navodi meteorolog, prema pvim prognozama, nadolazeća zima biće hladnija nego što smo inače navikli. Temperatura će od druge polovine oktobra biti u konstantnom, postepenom padu.

- Kada bude počela prava zima, kalendarski od decembra, ona neće posustajati, a trajaće i u januaru, i u februaru. Temperature će u Beogradu biti do -10 stepeni, dok će maksimalne temperature biti oko nule. Očekuje se 15 dana sa snegom u Beogradu, uglavnom u januaru i februaru. Biće buno dana sa snegom, ova zima obećava - kaže Ristić za "Novosti" i navodi da su procene takve da će ova zima biti najhladnija u poslednjih 10 godina.

Drastičan pad temperature, pa miholjsko leto

Ristić navodi da kraj septembra i početak oktobra donose promenu vremena i osetan pad temperatura sa 30 stepeni u petak i subotu na oko 15 stepeni u nedelju i ponedeljak.

Foto: FejsbukPrintksrin/Ivan Ristić

- Početak oktobra uz smenu sunca i oblaka koji mogu doneti kišu biće svežiji, a najviše temperature između 17 i 22 stepena. Prema kraju prve dekade doći će i do postepene stabilizacije vremena i porasta vazdušnog pritiska tako da ćemo ući u takozvano miholjsko leto, period baš oko Miholjdana 12. oktobra. Najviše temperature u tom periodu biće oko 25 stepeni - ističe Ristić.

Foto: FejsbukPrintksrin/Ivan Ristić

Kaže da MJO indeks ulaskom u fazu 2 početkom oktobra kao i srednjoročni ECMWF model ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra.

Foto: FejsbukPrintksrin/Ivan Ristić

- Ove jeseni cirkulacija na planeti a naročito iznad Evrope je promenjena, a postoji evidentna orjentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog  vazduha - zaključuje Ristić.

Foto: FejsbukPrintksrin/Ivan Ristić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)