IMAO PRITISAK 220/150, POPIO LEK, 10 MINUTA KASNIJE PONOVO POZVAO: Mirnu noć u Hitnoj prekinuo poziv u zoru

Novosti online

25. 09. 2024. u 13:01

"OKO 6.10 dobili smo poziv od čoveka koji je imao pritisak 220/150, popio je lek, a nakon desetak minuta pozvao nas je ponovo, imao je infarkt," ispričala je danas doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

ИМАО ПРИТИСАК 220/150, ПОПИО ЛЕК, 10 МИНУТА КАСНИЈЕ ПОНОВО ПОЗВАО: Мирну ноћ у Хитној прекинуо позив у зору

Foto Shutterstock

Doktorka Stefanović juče je upozorila da, sa promenom vremena, oscilira i krvni pritisak, pa su pacijenti sa kardiovaskularnim problemima na posebnom udaru.

Najugroženiji su oni koji ne uzimaju redovno prepisanu terapiju, istakla je dr Stefanović.

- Kada dođemo u fazu "ja osećam kada mi skoči pritisak"... Verujte mi, možete da osećate par puta, organizam ima mehanizme adaptacije, pa sledeće što budete osetili može biti srčani udar ili moždani udar, a to stvarno možemo da sprečimo jednostavnim pregledom - rekla je dr Stefanović.

Relativno mirna noć je iza ekipa Hitne pomoći u Beogradu, međutim, nema opuštanja za lekare Hitne pomoći. Kako je izjavila dr Ivana Stefanović, stigla su dva poziva od pacijenata sa STEMI infarktom, od kojih je jedan bio posebno dramatičan.

- Jutros oko 6.10 minuta zvao je čovek koji je imao pritisak 220/150. Kako je rekao, do sada nije imao probleme sa pritiskom, popio je lek i već nakon deset minuta pozvao nas je ponovo, žaleći se na bol koji se širio u levu ruku. Ekipe su odmah reagovale i prevezle ga u KBC "Doktor Dragiša Mišovića" gde je potvrđeno da je reč o infarktu - kaže dr Stefanović za medije.

Kada su u pitanju simptomi infarkta, prvi znak je, upozoravaju lekari, jak bol u sredini grudi, koji se širi u levu ruku.

Prvi simptom koji se javlja prilikom infarkta je jak bol u sredogruđu sa širenjem u levu ruku i vilicu, leđa i stomak, napominju lekari.

Doktorka Andrijana Ilić iz Hitne pomoći jednom prilikom je objasnila i kako izgledaju pacijenti koji imaju infarkt.

- Pacijenti su bledi, preznojeni, kratkog daha, ne mogu da leže, jako su uznemireni zbog toga - kaže dr Ilić.

Savetuje da tada, pre svega, treba pozvati Hitnu pomoć i biti saradljiv sa njima.

- Ljudi budu u panici tada, pa je zato potrebno biti saradljiv i dati što više informacija. Važno je i pacijenta postaviti u udoban položaj. Pacijent koji oseća jak bol u grudima ne treba da hoda, treba da se štedi, treba da bude miran, jer će se njegove tegobe pogoršavati što je on u većoj panici - rekla je dr Ilić.

Savetuje da se Hitna pomoć pozove sa prvim jačim bolom u grudima, koje prati preznojavanje i gušenje.

(Blic)

BONUS VIDEO:

DIJABETES ME NAUČIO DA BUDEM ODGOVORNA: Ivana sa 11 godina saznala da boluje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk