ŽRTVE POZNAJU ZLOSTAVLJAČA: Da li registar pedofila u Srbiji treba da postane dostupan javnosti

V. N.

25. 09. 2024. u 18:06

DIREKTOR Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je da bi registar pedofila trebalo da bude javan, i dodao da očekuje da se pokrene javna rasprava na tu temu kako bi se saznao stav zajednice i stručne javnosti.

ЖРТВЕ ПОЗНАЈУ ЗЛОСТАВЉАЧА: Да ли регистар педофила у Србији треба да постане доступан јавности

Foto Shutterstock

On je rekao da registar pedofila sadrži broj osoba koje su pravosnažno osuđene u sudskim procesima za seksualne prestupe nad decom, ali da nije dostupan za javnost zbog zaštite bezbednosti predatora.

Jurić smatra da jedan od razloga zbog čega je spisak seksualnih prestupnika čije su žrtve deca sve duži te da je društvo danas svesnije i da se češće prijavljuju sama krivična dela.

- Činjenica da je ovaj registar sve duži predstavlja signal da takvih predatora ima sve više - upozorio je Jurić.

- Zbog velikog broja društvenih mreža i aktivnosti na njima broj predatora mnogo je veći jer i oni imaju mogućnost da na lakši način dolaze do dece.

Jurić kaže da je prema statistikama i saznanjima, oko 70 odsto zlostavljane dece poznavalo svog zlostavljača, i ističe da su seksualni predatori, pedofili, uglavnom ljudi koji su u nekom bliskom kontaktu sa decom, kao što su članovi porodice, komšije, kumovi.

- Danas je dovoljno da otvorite jedan nalog na društvenoj mreži, da se predstavite kao devojčica od 12, 13 godina da biste videli koliki ćete broj poruka dobiti - poručio je on.

I Marija Petrović iz Centra za prava deteta smatra da je razlog zbog čega je spisak seksualnih prestupnika čije su žrtve deca sve duži taj da se društvo osvestilo i osnažilo da prijave zločine.

- Registar pedofila ne postoji dugo, krivični postupci su dugi tako da je moguće da mi sad imamo osobe koje su počinile zločin pre nego što je registar uspostavljen - rekla je ona.

Brutalno zlostavljanje dečaka

Igor Jurić kaže da Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Interpol i veliki broj kompanija kao što su "Gugl" i "Meta" traže načine kako da dođu do pedofila.

- Dobijamo brojne prijave. Veliki broj dečaka su žrtve pedofila, a samo zlostavljanje dečaka je mnogo brutalnije, bez obzira na to što je broj devojčica-žrtava veći - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer