OVI DATUMI ĆE BITI KLJUČNI: Stručnjak otkriva prete li poplave duž Dunava

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

24. 09. 2024. u 10:19

RAZORNI ciklon prošle sedmice doneo je katastrofalne poplave centralnoj Evropi, a na pojedinim mestima čak 400 litara kiše po kvadratnom metru palo je u slivu Dunava na području Austrije.

ОВИ ДАТУМИ ЋЕ БИТИ КЉУЧНИ: Стручњак открива прете ли поплаве дуж Дунава

Foto: Tanjug/AP

Ogromna količina vode iz bujičnih tokova slila se potom u Dunav, koji je zabeležio višemetarske poraste i zapretio poplavama na toku kroz Austriju i Mađarsku. Dunav se i izlio u ovim zemljama, a poplavio je i priobalne delove Beča i Budimpešte.

Višemetarski porast Dunava zabeležen je i u Srbiji, naročito u gornjem toku, a uzvodno od Novog Sada na snazi je i redovna odbrana od popalava.

Opasnosti od poplava u naseljenim mestima nema, niti se očekuje dostizanje granice redovne odbrane od poplava.

Plavljenja se očekuju samo u priobalnim delovima koja nisu u branjenom području, a na takvim mestima već su pod vodom pojedina vikend-naselja.

Kada je reč nizvodno od Dunava ne očekuje se dostizanje redovne odbrane od poplava, objašnjava Đorđe Đurić.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, vrh talasa na Dunavu kod Bezdana i Apatina očekuje se 25. septembra, kod Bogojeva 26. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra.

Opasnosti od poplava nema.

Dobra vest je da Dunav već sada beleži nagli pad u Mađarskoj i u Austriji.

Pad Dunava u Srbiji započeće u gornjem delu toka sredinom sedmice, dok će porast i dalje biti prisutan nizvodno, ali će se vrh talasa transformisati zahvaljujući širokom koritu i tome što je Dunav bio spreman u Srbiji za prihvat ogromne količine vode iz centralne Evrope i to zahvaljujući veoma sušnom prethodnom periodu i veoma niskom vodostaju.

Osim porasta, drugih problema nizovodno od Novog Sada neće biti i na tom delu toka Dunav će biti dosta niži i od redovne odbrane od poplava.

Sava će u narednom periodu imati značajniji pad i imaće srednje i niske vodostaje.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)