SRBI I ISLAM KOMPLEKSNA PRIČA : Osvrt dr Borisa Stojkovskog (VIDEO)

J. S.

21. 09. 2024. u 20:47

KADA se govori o odnosu Srba i Srbije prema islamu i muslimanima obično se najpre javljaju asocijacije na Turke ali u pitanju je jedna mnogo dublja i kompleksnija priča koja seže do samog početka dinastije Nemanjića - kaže istoričar dr Boris Stojkovski.

СРБИ И ИСЛАМ  КОМПЛЕКСНА ПРИЧА : Осврт др Бориса Стојковског (ВИДЕО)

Dr Boris Stojkovski/Foto KCNS

On navodi da tek od Svetog Save možemo govoriti o direktnom i ličnom kontaktu, odnosno od vremena Savinih putovanja u Svetu zemlju kada ga je primio najznačajniji egipstski i muslimanski vladar Al Kamil. U svom Nomokanonu Sava preuzima vizantijski pogled na islam, prilagođavajući ga novoj autokefalnoj srpskoj crkvi.

-Iako zvuči kontradiktorno, u kontekstu tog vremena je sasvim logično ako se detaljnije prouči vizantijska patristika i odnos prema onim učenjima koje je vizantijska crkva oduvek smatrala jeretičkim. S druge strane, Konstantin Mihailović iz Ostrovice, čuveni srpski janičar, ostavio je veoma negativan prikaz islama i muslimana, vođen ličnim odnosom prema Turcima koji su ga zarobili. Ova dva autora su ključna i pokazuju ambivalentnost u periodu pre turskog zauzimanja Balkana.- smatra dr Stojkovski.

Predavanje istoričara dr Borisa Stojkovskog  „Srbi i islam – dva srednjovekovna primera" može  se pogledati na Jutjub kanalu KCNS .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!