NOVE ČIZME SPASIOCU, OD UNUKA PREŽIVELOG AMERIČKOG PILOTA: Obeleženo 80 godina od operacije "Vazdušni most-Misija Hilijard" (FOTO)

Lj.P.

21. 09. 2024. u 22:08

PREDSEDNICA Pokrajinske vlade Maja Gojković prisustvovala je danas u Pranjanima obeležavanju 80. godišnjice operacije „Vazdušni most – Misija Halijardˮ, u kojoj je uz pomoć srpskog stanovništva i Jugoslovenske vojske u otadžbini spaseno 500 američkih pilota.

НОВЕ ЧИЗМЕ СПАСИОЦУ, ОД УНУКА ПРЕЖИВЕЛОГ АМЕРИЧКОГ ПИЛОТА: Обележено 80 година од операције Ваздушни мост-Мисија Хилијард (ФОТО)

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

- Operacija Halijard je veličanstveno svedočanstvo hrabrosti srpskog naroda i srpskih vojnika, koji su žrtvovali svoje živote i živote svojih porodica da bi spasli američke pilote -  izjavila je predsednica Gojković i podsetila na to da je u komunističkom režimu ovaj događaj bio prikriven velom tajne.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, prema njenim rečima, danas, 80 godina nakon ove spasilačke misije, ovaj događaj je uvršten u držanu ceremoniju važnih istorijskih događaja.

- Važno je da se sećamo, i da znamo da je operacija Halijard jedna od najsvetilijh stranica bilateralnih odnosa između Srbije i SAD  -  naglasila je predsednica Maja Gojković.

Misija Halijard jedna je od najvećih akcija spasavanja oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Od avgusta 1944. do februara 1945. godine, sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini u američke baze u Italiji prebačeno je oko 500 vazduhoplovaca.

Gojkovićeva je ovom prilikom položila venac kao potomak porodice koja je pomogla američkim pilotima, jer je njen deda učestvovao u misiji i spasio je dva američka pilota.

U oviru svečanosti predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo podsetio je na događaj kada je spaseni američki pilot  ostavio tada dečaku svoje čizme u znak zahvalnosti za svu pomoć, jer tada nije imao ništa drugo da mu ostavi.  Danas je unuk tog pilota Kenet Volker prisustvovao svečanosti i simbolično predao sada 96-godišnjem Rodoljubu Jankoviću nove čizme.

Državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je u memorijalnom kompleksu na Galovića polju, koji je izgrađen na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ceremoniju je predvodio izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović, a vence su položili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, predstavnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica „Misije Halijard“ i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika ove misije.

Organizator ceremonije obeležavanja 80. godišnjice „Misije Halijard“ je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Gojkovićeva je ovom prilikom posetila i Osnovnu školu „Ivo Andrić“ u Pranjanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S