"HVALA, PREDSEDNIČE": Deca iz Hercegovine i Crne Gore odlaze iz Srbije punog srca (FOTO)

Novosti online

19. 09. 2024. u 10:18

NAJBOLjI učenici iz Istočne Hercegovine i Crne Gore, koji su boravili u petodnevnoj poseti Srbiji, pre povratka kući su se razglednicama iz mesta koja su posetili, zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na srdačnom prijemu koji je za njih upriličio 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

ХВАЛА, ПРЕДСЕДНИЧЕ: Деца из Херцеговине и Црне Горе одлазе из Србије пуног срца (ФОТО)

Foto: Novosti

- Išli smo u zgradu Predsedništva i tu je bio naš predsednik Aleksandar Vučić i on mi je doneo tortu i čestitao mi rođendan. Bio je to stvarno poseban osećaj. Kao lep utisak poneću pre svega taj dan, ali i sve ostalo, kao što je obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti i, naravno, druženje – rekla je Petra Grahovac, učenica OŠ „Sveti Sava” iz Bileće, kojoj je tog dana bio rođendan, zahvalivši još jednom predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i pažnji koju im je posvetio.

Povelju o bratimljenju potpisale su osnovne škole „Sveti Sava” iz Bileće i „Nadežda Petrović” iz Velike Plane.

- Ovo je jedinstvena prilika da upoznate vaše vršnjake, da razmenite iskustva, ali i da učvrstite prijateljstva koja će trajati čitav vaš život. Vaša prisutnost ovde je simbol naše zajedničke budućnosti, naše slobode i našeg nacionalnog ponosa. Neka ovaj dan bude ispunjen radošću, druženjem i ponosom na naše poreklo i zajedničku istoriju – rekao je predsednik opštine Velika Plana Strahinja Pavešković, istakavši da će sledeće godine u maju, nakon bratimljenja dve škole, deset najboljih učenika iz ove lokalne samouprave, biti deo grupe koja će otići put Hercegovine.

Kroz zajedničke aktivnosti učenika i nastavnika na negovanju tradicije, naveli su potpisnici, moguće je ostvarivanje još čvršćih veza jednog naroda sa obe strane Drine.

- Radujem se bratimljenju škola jer ono pokazuje da mi imamo neraskidive paralelne veze koje se prepliću u raznim sferama života, a posebno treba da se prepliću u sferama obrazovanja, jer imamo zajedničku istoriju, zajedničko poreklo i treba da u budućnosti prenesemo našoj deci ono što je bitno da znaju, kako bi negovali svoju tradiciju i kako bi jačali svoj nacionalni identitet – rekla je Ljudmila Milošević, direktorka OŠ „Sveti Sava” u Bileći, zahvalivši se Ivani Medić, predsednici gradske opštine Palilula, predsedniku opštine Velika Plana Strahinji Paveškoviću, gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Simu Salapuri i Čedomiru Janjiću, kao i Dejanu Stošiću, inicijatoru ovih putovanja.  

- Prvenstveno bih se zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kod koga smo imali izuzetan prijem, srdačnu dobrodošlicu i koji je čitavo vreme bio toliko posvećen deci, kao da živi stalno sa nama i iskoristiću priliku da mu se od srca zahvalim u ime svih nas – rekla je Miloševićeva.

Tokom boravka u Velikoj Plani je organizovan i susret dece sa predstavnicima zavičajnih klubova i udruženja Hercegovaca u Srbiji. Uzvratna poseta učenika iz Novog Beograda, beogradske opštine Palilula i Velike Plane najavljena je za maj naredne godine, kada će oni biti gosti hercegovačkih vršnjaka povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

BONUS VIDEO: SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Održana je generalna proba prikaza sposobnosti "Zastava 2024"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U ZATVOR ZBOG PEDOFILIJE: Glumac iz Lud, zbunjen, normalan osuđen zbog bludničenja nad dečakom