USTANOVLJENO MEMORIJALNO PREDAVANJE I POVELJA: Sećanje na akdemika Predraga Pipera

Lj.B.

15. 09. 2024. u 14:32

U čast pokojnog akademika Predraga Pipera ustanovljeno je Memorijalno predavanje, koje će se održavati svake godine u septembru iz oblasti kojima se bavio ovaj akademik.

УСТАНОВЉЕНО МЕМОРИЈАЛНО ПРЕДАВАЊЕ И ПОВЕЉА: Сећање на акдемика Предрага Пипера

privatna arhiva

Predavanje će držati po jedan slavista iz Srbije ili sveta, a predavač se nagrađuje ustanovljenom poveljom. Ovogodiše predavanje održao je prof. dr Sreto Tanasić naučni savetnik Instituta za srpski jezik SANU i dopisni član ANURS, na temu razvoja srpskog standardnog jezika i osavremenjavanja njegove norme.

Profesoru Tanasiću je uručena Spomen povelja "Akademik Predrag Piper" za negovanje sećanja na naučno delo ovog akademika i za značajan doprinos slavistici i srbistici.

Inače, skup je otvorila prof. dr Rajna Dragićević, predsednik Saveza slavističkih društava Srbije, potom je pozdravnu reč imala prof. dr Iva Draškić Vićanović, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, a govorila je i prof. dr Ljudmila Popović, predsednik Odbora za organizaciju memorijalnog predavanja u čast akademika Predraga Pipera.

Akademik Piper dao je veliki doprinos rešavanju standardoloških pitanja srpskog jezika i osavremenjavanju njegove norme. Njegova najveća zasluga na tom planu je izrada Normativne gramatike srpskog jezika koju je uradio u saradnji sa akademikom Ivanom Klajnom, a poslednje izdanje i sa prof. dr Rajnom Dragićević.

Memorijalno predavanje u čast akademika Pipera, ustanovljeno je na predlog japanskog slaviste prof. dr Motoki Nomaćija, a ustnovio ga je Savez slavističkih društava Srbije u saradnji sa Maticom srpskom, Institutom za srpski jezik SANU, Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEŠKO JE PRIČATI O RAFI, A NOVAK ĐOKOVIĆ...: Rodžer Federer bez dlake na jeziku o svojim velikim rivalima