AMBROZIJA NAPUNILA AMBULANTE: Građani masovno kod lekara po terapije za alergiju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 09. 2024. u 14:32

VISOKE temperature koje traju nedeljama bez padavina uticale su na ekspanziju polena korova. Prema poslednjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine polen ambrozije, koji je jedan od najjačih alergena među korovima, danima je "u crvenom" što označava visoke koncentracije ovog alergena u vazduhu. Normalne vrednosti polena su do 30 zrna po metru kubnom vazduha, dok je ambrozija desetrostruko premašila ove vrednosti. Za pojedine koji pate od alergijskog rinitisa uzrokovanog ovom korovskom biljkom dovoljno je svega desetak zrna polena da bi ispoljili simptome. Istraživa pokazuju da alergiju na ambroziju ima svaki peti stanovnik naše zemlje.

АМБРОЗИЈА НАПУНИЛА АМБУЛАНТЕ: Грађани масовно код лекара по терапије за алергију

Foto Shutterstock

Doktor Sofija Varagić Ivanović, načelnik Odeljenja alergologije i kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da je od ukupnog broja pregleda čak polovina pacijenata koji se ove godine po prvi put součavaju sa tegobama koje uzrokuje alergijski rinitis:

- Od 30 pacijenta koliko ih prosečno pregleda alergolog u toku jedne smene, čak 10 do 15 njih prvi put se žali na simptome kao što su suzenje i svrab očiju, zapušen nos, grebuckanje u grlu. Većinom pomisle da je reč o prehladi pa se dugo muče sa ovim tegobama pre nego što shvate činjenicu da im je neophoda terapija.

Samo jedna stabljika ambrozije može da proizvede desetine, pa i stotine hiljada polenskih zrna koja mogu da stignu i na udaljenost od 100 kilometara.

Stručnjaci ističu da je za košenje ambrozije sada kasno. Ono se primenjuje pre nego što ova biljka procveta kada je neophodno da se uradi nisko košenje dva ili tri puta u sezoni. Biljka nakon tog košenja ponovo kreće iz bočnih pupoljaka, ali proizvodi sve manju i manju biomasu i manju količinu polenskih zrna. Ipak, kako ističu, nekada je neophodno njeno hemijsko uništavanje, ali se to uglavnom odnosi na nepristupačne terene, na velikim nagibima i obodima grada.

Zato je još pre nekoliko godina napravljen Akcioni plan za suzbijanje ove biljke i to do 2029. godine, ali tu se izgleda stalo. Kada su u Srbiji pre dvadesetak godina počela merenja količine polenskih zrna u vazduhu, polen ambrozije beležio je maksimalne vrednosti od 200 polenskih zrna, poslednjih godina neretko se registruje i više od 900.

Kada je reč o korovskim biljkama kao što su bokvica, konoplja, kopriva beleže se niske vrednosti njihovih polena u vazduhu.

Po terapiju kod lekara

OSNOVNA terapija za lečenje polenskih alergija su lekovi iz grupe antihistaminika koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Ipak, alergolozi apeluju da je najbolje da terapiju odredi lekar jer za pojedine pacijente ovi lekovi nisu dovoljni, pogotovo kada su koncentracije polena u visokim vrednostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAOVU PRONAŠLA MRTVU U STANU: Prvo oglašavanje voditeljke Ane Pendić Na telu je imala povrede