U SANU MEĐUNARODNI KONGRES HRIŠĆANSKE ARHEOLOGIJE: Razgovor o zaštiti hrišćanskog nasleđa na Kosmetu

Lj.B.

27. 08. 2024. u 12:57

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 2. septembra biće otvoren osamnaesti međunarodni kongres hrišćanske arheologije, sa temom „Rano hrišćanstvo između liturgijske prakse i svakodnevnog života".

У САНУ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХРИШЋАНСКЕ АРХЕОЛОГИЈЕ: Разговор о заштити хришћанског наслеђа на Космету

SANU

Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se u Srbiji okupe svetski renomirani istraživači ranog hrišćanstva, koji će sa srpskim kolegama razmeniti svoja znanja i iskustva, a pružiće se i izvanredna mogućnost za promociju kulture, nauke i duhovnih vrednosti u Srbiji. Treba naglasiti da Kongres predstavlja mesto na kome se može istaći potreba zaštite hrišćanskog nasleđa, posebno na Kosovu.

Organizator Osamnaestog kongresa je Arheološki institut, čija je kandidatura za to jednoglasno prihvaćena na poslednjem, Sedamnaestom kongresu hrišćanske arheologije u Utrehtu u  Holandiji, 2018. godine. Time su potvrđeni poseban značaj i dometi srpske arheologije, kao i bogatstvo spomeničkog nasleđa koje baštini i prezentuje na svojoj teritoriji.

Tema „Rano hrišćanstvo između liturgijske prakse i svakodnevnog života" podrazumeva proučavanje brojnih aspekata delovanja ranih hrišćana. Reč je o pitanjima vezanim za crkvenu organizaciju, liturgiju, sakralnu arhitekturu i liturgijski mobilijar i predmete. Ona uključuje izučavanje i drugih fenomena: organizaciju prvih hrišćana u gradovima, ruralnim područjima, limesu, važne aspekte odnosa hrišćana i pagana, progonitelja i martira, do temeljnih promena izazvanih brojnim talasima migracija. Pored toga, navedena tema podrazumeva izučavanje stepena hristijanzacije različitih teritorija, socijalnog statusa hrišćana, razvoja umetnosti, ekonomije i, naposletku, svakodnevnog života hrišćana, kao i pogrebnih običaja. Tema je vrlo široka i nudi mogućnost različitih pristupa, interdisciplinarnog tipa, brojnim pitanjima koja su relevantna za bolje razumevanje ranohrišćanskog društva.

Kongresu će prisutvovati 200 stručnjaka, koji će pored Beograda, gde se održava kongres, obići i ranohrišćanske spomenike na području Srbije - Sirmijum, Romulijana, Naisus i Caričin Grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽAO MI JE ŠTO NEMAM DECU, SAD JE KASNO: Isidora Minić ogolila dušu - Nije mi bilo suđeno da budem majka