LANE POGINULO 90, SADA 63 MLADIH: Agencija za bezbednost saobraćaja obeležila Međunarodni dan mladih

V.C.S.

12. 08. 2024. u 13:57

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja je i ove godine, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Beograda, učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana mladih. Kroz promotivno - edukativne aktivnosti, ukazano je na važnost bezbednog učestvovanja u saobraćaju.

ЛАНЕ ПОГИНУЛО 90, САДА 63 МЛАДИХ: Агенција за безбедност саобраћаја обележила Међународни дан младих

Agencija za bezbednost saobraćaja

Samo tokom 2023. godine u Srbiji je život izgubilo 90 mladih. Ove godine za prvih sedam meseci život je izgubilo 63 (što je za 18 više nego u istom periodu prošle godine). Od toga 40 u putničkim automobilima. Povećanje stradanja primetno je u Jagodini, Valjevu, Kraljevu, Čačku, Novom Sadu i Pančevu.

Mladi najviše stradaju kao putnici i vozači u putničkim automobilima, ali je primetno i njihovo povećano stradanje na motociklima u letnjim mesecima. Prekoračena brzina, vožnja u alkoholisanom stanju i korišćenje mobilnih telefona česta su i pojava i faktori koji dovode do saobraćajnih nezgoda, dok nevezivanje pojasa za vozača, suvozača i putnike, utiče na težinu posledica prilikom nezgode.

Učesnici događaja povodom međunarodnog dana mladih mogli su da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja, kao i simulator vožnje u alkoholisanom stanju ("pijane naočare"), a i da se u kontrolisanim uslovima uvere u značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i opasnosti koje nosi vožnja pod dejstvom alkohola.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Ove godine, nagrada "Zvezda Beograda 2023" pripala je Agenciji za bezbednost saobraćaja upravo za doprinos bezbednosti u saobraćaju i promociju aktivizma mladih u Beogradu.

Agencija, kako naglašavaju, svakodnevno radi na prevenciji kako bi ukazala na faktore rizika u saobraćaju i sačuvala svaki život na putevima Srbije. Poseban akcenat stavlja na mlade, kao jednu od najugroženijih grupacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!