BRINU O SVOM ZDRAVLJU: Štićenici VP Doma u Kruševcu primili treću dozu vakcine protiv HPV

N.B.

01. 08. 2024. u 12:40

TREĆU dozu vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od najčešćih polno prenosivih infekcija i uzročnika kancera grlića materice, primilo je skoro 75 odsto štićenika Vaspitno - popravnog doma u Kruševcu.

БРИНУ О СВОМ ЗДРАВЉУ: Штићеници ВП Дома у Крушевцу примили трећу дозу вакцине против ХПВ

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević rekao je da su štićenici doneli odluku da se vakcinišu još u decembru prošle godine, kad je prvi put organizovano predavanje stručnjaka Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu.

- Ovi mladi ljudi su pokazali ogromnu odgovornost za sebe i svoje zdravlje, pošto su im lekari ukazali na sve prednosti vakcine koja je u mnogim zemljama pomogla da se praktično iskorene neki oblici kancera - objasnio je Carević.

On je istakao da su edukacija i pružanje relevantnih informacije pomogli da štićenici Doma odluče da zaštite ono što je najvažnije u njihovom životu, a to je zdravlje.

- Ne čudi onda što je 75 odsto mladih odlučilo da se vakciniše i taj primer dobre prakse ne bi smeo da ostane usamljen - naveo je direktor Uprave.

U Srbiji je od juna 2022. godine omogućena besplatna vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina, što je i najbolja moguća prevencija od širenja nekoliko vrsta malignih oboljenja.

U zemljama u kojima se duže od 10 godina obavlja vakcinacija dece ovog uzrasta, obuhvatom više od 90 odsto, došlo se do drastičnog smanjenja, a u nekim zemljama praktično i do nestanka raka grlića materice od koga veliki broj žena u Srbiji oboljeva i, na žalost, umire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)