DO POSLEDNJEG DAHA VERAN "NOVOSTIMA": Na Novom groblju sahranjen Radisav Rade Brajović (1938-2024) dugogodišnji glavni urednik našeg lista

M. Kralj - D. Matović

11. 07. 2024. u 21:00

NEKADAŠNjI glavni urednik "Večernjih novosti" Radisav Rade Brajović (1938-2024) sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, kraj svoje supruge Gordane, pesnikinje i vrsnog reportera našeg lista. Uz pesmu "Svi pljevaljski tamburaši", na večni počinak ispratili su ga sin Vuk, snaha Violeta, rodbina, prijatelji i kolege.

ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА ВЕРАН НОВОСТИМА: На Новом гробљу сахрањен Радисав Раде Брајовић (1938-2024) дугогодишњи главни уредник нашег листа

Foto: Zoran Jovanovic

Posle opela u kapeli, prisutnima se obratio Ninoslav Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

- Rade nije lako postao novinar, najpre je u "Borbi" bio korektor, a u "Večernje novosti" došao je 1965. godine. Ubrzo je postao urednik, a onda i dopisnik iz najmnogoljudnijih zemalja sveta, Indije i Kine. Za njegov profesionalni uspon svakako je zaslužna i njegova supruga Gordana, koja je bila jaka ličnost. Brajovići su bili rado viđeni gosti čak i u domu porodice Gandi.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Govoreći o jednom od najboljih i najuticajnijih urednika srpskih i jugoslovenskih medija u drugoj polovini 20. veka, generalni sekretar UNS je podsetio da je Brajović bio na čelu "Novosti", u najtežoj deceniji, kada je besneo građanski rat i raspadala se država:

- "Novosti" su bile narodne novine, a Rade je sledio patriotsku politiku - politiku koju je narod prihvatao. Čim je narod počeo da okreće leđa vladajućoj vlasti, on je čuo taj glas i uspeo je da sačuva samostalnost lista, koji je izlazio u tiražu od 350.000 do 400.000 primeraka. Ta uređivačka politika ga je koštala mnogo. Penzionisan je 1998. Penzija ga nije dočekala nespremnog, nastavio je da piše. Objavio je i nekoliko veoma značajnih knjiga. Sada se pridružio nebeskoj redakciji "Večernjih novosti", iako je za života postao besmrtni član te redakcije.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Oproštajne govore na grobu držale su Brajovićeve kolege Milan Mišić i Momir Čabarkapa.

- Kao i svi drugi i Rade Brajović je otišao "tamo gde odlaze svi a gde nikoga nema", ostavljajući nam riznicu ne samo sećanja nego i nezaboravnih novinarskih podviga - rekao je Mišić. - Kao dopisnici dve velike novinske kuće u Indiji sarađivali smo i istovremeno se takmičili tekstovima o regionalnim krizama. Ali, Brajović je mnogo direktnije uticao na moju novinarsku karijeru kada je u drugoj polovini devedesetih otvorio vrata "Novosti" za mene i Miroslava Lazanskog. Teško mu je pao redakcijski puč u julu 1998, posle koga je bio primoran da ode u prevremenu penziju. I posle toga njegova privrženost "Novostima" i kompaniji koju je osnovao bila je postojana. Bio je do poslednjeg daha novinar veran "Novostima".

Sin Vuk: Nećemo se opraštati

- MI se ovde ne opraštamo od Rada, jer bi to značilo da ga nismo dobro razumeli kad nam je svih ovih godina govorio da se opraštati nećemo, i već tada i time nas štitio od bola koji jedan ovakav dan mora da iznedri - rekao je Brajovićev sin Vuk. - Ali, šta je ovaj dan u poređenju sa svim onim drugim koji su tkali nepregledne prizore sreće, bliskosti, saosećanja, pažnje - skoro uvek opevane u onome što bi Rade svojim rečima, govorom ili pesmom njima u čast izrazio, i koje mi godinama pamtimo i kroz rado ponavljanje slavimo? Pesma njegovog života, a Gordana svih vaših - već je prigrlila njenu ljubav da uz Božju milost nastave putem svoje veličanstvene večnosti tamo gde su se na kosmički tren slučajnošću ljudskih margina razišli pre nekoliko godina.

Prisećajući se dogodovština iz Brajovićeve novinarske i uredničke karijere, Čabarkapa je govorio i o nevoljama sa kojima se tokom turbulentnih devedesetih tadašnji glavni urednik "Novosti" suočavao i kako ih je prevazilazio:

- Posle dopisničke karijere, vratio se u redakciju i prvo postao šef deska, pa glavni urednik. Bio je to najbolji, ali i najteži period u istoriji "Večernjih novosti". Tada su počeli građanski rat, rušila se država. Imali smo ogroman tiraž, ali kako se skraćivala država smanjivao se, ali ne onoliko koliko smo očekivali. Bio je veliki patriota, veliki novinar, veliki urednik - zaključio je Čabarkapa.

Nekoliko sati pre sahrane, u Udruženju novinara Srbije je održana komemoracija na kojoj su govorili Dušan Milovanović, dugogodišnji novinar i urednik "Večernjih novosti", Živojin Rakočević, predsednik UNS-a, i Nino Brajović.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Zaslužio poštovanje

- BRAJOVIĆ je bio čovek "Novosti", čovek novinarstva - rekao je Milovanović. - Uspeo je da sačuva suštinu novina, sa svim problemima koje je imao. Umeo je da plane, ali i da obodri i kaže: "Idemo dalje". Njegovu suptilnost i kuraž danas je važno proučiti, definisati, kako bi se shvatilo šta je bitno za profil dobrog glavnog urednika novina, koje imaju uporište u narodu. On stoji kao svetionik i uzor, koji je cenu platio. Ostao je na časnom mestu kao čovek koji je zaslužio poštovanje.

- Ako bi se bavili portretom uspešnog glavnog urednika, Brajović bi bio primer na kome bismo objasnili kako se preko ličnosti koja se nađe na tom mestu prelama mnogo toga što je odraz vremena i sistema - rekao je Milovanović, podestivši da je na čelo "Novosti" Brajović došao u vreme "događanja naroda". - Malo ko bi mogao da se prilagodi tim okolnostima. Posedovao je izuetnu energiju, i imao veliku ambiciju. Bio je "kabast format", smeo je svima da pogleda u oči i kaže šta misli, ma kako se to razrešilo.

Rakočević je istakao da je Brajović imao tri kuće - svoju, "Novosti" i UNS:

- Živeo je na tri nivoa. Na nivou osmeha, akcije, i na nivou duha. I u svim susretima imao je vedrinu, neki plan, akciju, znao način da to realizuje. I to je ono što je činilo njegovu naizgled jednostavnu, a tako složenu ličnost, koja je mogla da prođe kroz svet, a da ga taj svet ne slomi, ne prilagodi i ne upodobi. Ta unutrašnja pokretačka snaga je bila neiscrpna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!