Živković obišao fabriku za proizvodnju baterija u Subotici

Novosti online

11. 07. 2024. u 12:19

GENERALNI direktor „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković posetio je danas kompaniju „ElevenEs“ u Subotici, jedinu fabriku u Evropi koja se bavi proizvodnjom LFP (litijum, gvožđe, fosfatnih) baterija.

Живковић обишао фабрику за производњу батерија у Суботици

Foto: EPS

- Sa predstavnicima kompanije razgovarao sam o mogućnostima za saradnju pre svega u kontekstu budućeg razvoja „Elektroprivrede Srbije“ kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije. Takođe, kompanijama poput „ElevenEs“ da bi bile održive u procesu proizvodnje baterija potrebna je zelena energija, i tu je ključna uloga EPS-a – rekao je Živković nakon obilaska pogona. On je dodao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi. 

Direktor kompanije „ElevenEs" Nemanja Mikać naglasio je da se LFP baterije između ostalog koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

- Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za  skladištenje stacionarnih sistema energije, kao sto su vetroparkovi i solarne elektrane,  ali u domaćinstvima. Saradnja sa  „Elektroprivredom Srbije“ moguća je na više nivoa, a prvi se odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama – rekao je Mikać i istakao je da će „ElevenEs“ razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije,  te da očekuje da sva energija koju oni koriste dolazi iz obnovljivih izvora. 

BONUS VIDEO: ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)