NEOSNOVANE PRIMEDBE NA RAD FONDA: Reakcija Relje Ognjenovića, direktora Republičkog fonda PIO, na netačne objave na društvenim mrežama

Novosti online

10. 07. 2024. u 15:10

RELjA Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO, reagovao je na netačne objave na društvenim mrežama. Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

НЕОСНОВАНЕ ПРИМЕДБЕ НА РАД ФОНДА: Реакција Реље Огњеновића, директора Републичког фонда ПИО, на нетачне објаве на друштвеним мрежама

Foto D. Milovanović

Uz puno razumevanje roditelja dece sa teškoćama u razvoju, koja zbog zdravstvenog stanja koriste pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, prinuđeni smo da reagujemo na orkestrirane prozivke upućene na račun Fonda PIO i direktora Fonda PIO preko društvenih mreža zbog rokova u kojima se donose rešenja o ovom pravu.

Neosnovane pritužbe na Fond zbog dužeg čekanja na rešenja su loša namera ili potpuna neupućenost pojedinaca u delatnost i nadležnosti institucija. Da odmah razjasnimo:

Fond PIO ne prima zahteve i ne donosi rešenja o pravu na negu i pomoć drugih lica ukoliko ta lica, među kojima su i deca, nemaju staž osiguranja. Lekarske komisije Fonda PIO rade uslužna veštačenja po zahtevima koje nam prosleđuju centri za socijalni rad i nalaz, ocena i mišljenje lekara se, po obavljenom veštačenju, odmah vraćaju centrima, kako bi doneli rešenje i, u slučaju ostvarenog prava, uveli lice u isplatu. Svaki roditelj koji je ušao u postupak ostvarivanja prava za svoje dete dobro zna proceduru i nadležnosti, ali to, po svemu sudeći, ne umanjuje potrebu pojedinaca da pokrenu javnu hajku na što zvučnije ime. Da li iza toga stoji pokušaj da javnim pritiskom ostvare pravo koje im po zakonu ne pripada ili, što je izvesnije, iskoriste tuđu tešku situaciju kako bi postigli političke poene, ne želimo da utvrđujemo.

Ono s čim želimo da upoznamo javnost jesu činjenice da je veštačenje ozbiljan i vrlo odgovoran postupak koji, svakodnevno, sprovode stručna lica - lekari specijalisti Fonda PIO i prosečno godišnje se, u svim filijalama Fonda PIO, obavi 17.000 veštačenja za potrebe centara za socijalni rad. Država intenzivno jača sistemske preduslove za podršku deci i porodici, tako što su uvedene retke bolesti u propise, aktivno se primenjuje finansijska podrška porodici s decom, roditeljima je omogućeno da ostvare pravo na posebnu negu deteta, roditeljski dodatak za rođenje deteta je povećan 11 puta u odnosu na 2012. godinu, sa tendencijom daljeg povećanja, mladim porodicama s decom date su mogućnosti povoljnije kupovine stana ...

U ovim aktivnostima Fond PIO i direktor Fonda PIO učestvuju ili direktno ili pružanjem pune podrške, negujući ideal porodice i dece kao najveće blagodeti društva, tako da je nekorektno, zlonamerno i besprizorno na ovu adresu upućivati zamerke i koristiti decu za neku ličnu dobit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNO Divna je umrla, a Karleuša ovo NIKAD VIŠE nije uradila: Kada smo je izneli iz kuće...