APEL SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Pozivamo na odbranu prava na pohađanje verske nastave

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 07. 2024. u 09:35

SRPSKA pravoslavna crkva apelovala je na javnost Srbije, pre svega na roditelje i učenike, da ostvare i odbrane svoje pravo na pohađanje verske nastave, ma kojoj verskoj zajednici pripadali.

АПЕЛ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Позивамо на одбрану права на похађање верске наставе

Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

- Pozivamo direktore škola i nadležne organe da zaštite i poštuju prava verujućih ljudi i njihove dece koji su apsolutna većina u našem društvu - saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

SPC podseća da je javno ukazivanje patrijarha srpskog Porfirija na zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji prema sopstvenim učenicima i njihovim roditeljima, izazvalo buru reakcija u javnosti.

Patrijarh Porfirije saopštio je krajem juna da je veoma razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu.

U saopštenju SPC se navodi da je dopis predsednika Skupštine opštine Trstenik od 1. jula javno svedočanstvo da su pojedini državni organi uzeli u obzir apel patrijarha i ustanovili tačnost njegovih tvrdnji.

U tom dopisu predsednik Skupštine opštine Trstenik skrenuo je pažnju direktorima osnovnih i srednjih škola u Trsteniku da je odluka o odabiru verske nastave isključivo na učeniku i da nije dozvoljeno da predstavnici škole agituju za jedan ili drugi nastavni program.

Dopis je upućen povodom informacija da direktori pojedinih škola agituju za određeni predmet, najčešće nauštrb verske nastave, što nije dozvoljeno.

SPC ističe u saopštenju da ovaj dopis, nažalost, svedoči da se ni posle dve godine od apela stvari nisu značajno promenile.

Dovoljno je, navodi se u saopštenju, napomenuti da je u toku školske 2023/24. godine prosvetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u vezi sa izvođenjem verske nastave u čak 21 beogradskoj školi.

BONUS VIDEO: Ponoš podržao Kurtija i njegovo špijuniranje Vojske Srbije dronovima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca