RATKO MLADIĆ NE MOŽE SAM NA NOGE I TEŠKO GOVORI: Srpski general i dalje u bolnici

S. J. M.

04. 07. 2024. u 15:52

SRPSKI general Ratko Mladić već tri meseca se nalazi u zatvorskoj bolnici u Holandiji. Njegovo zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno i on ne može bez nege stručnih osoba.

РАТКО МЛАДИЋ НЕ МОЖЕ САМ НА НОГЕ И ТЕШКО ГОВОРИ: Српски генерал и даље у болници

Foto: Epa

I pored svih ovih činjenica predsednica Mehanizam za krivične sudove Grasijela Gati Santana ne dozvoljava da se Mladić iz humanitarnih razloga pusti u Srbiju na bolničko lečenje uz sve mere obezbeđenja. Generalu se zdravstveno stanje pogoršalo krajem marta i on je početkom aprila, kada su mu u jednom momentu i bubrezi otkazali, prebačen u civilnu bolnicu. Nakon stabilizacije stanja prosleđen je u zatvorsku bolnicu.

Generalov sin Darko Mladić kaže za "Novosti" da se porodica sa njim čuje svaki dan i da nekada on priča uz teškoće, a ponekad ne može da govori.

- Moja majka je bila kod njega u poseti pre deset dana i slab je, malaksao. Vezan je za krevet i ne može da se podigne sam bez tuđe pomoći. Bubrezi su mu i dalje problem, ali za sada ne treba dijaliza. On mora da bude u bolnici. I dalje ima srčane i neurološke, ali i druge probleme, koje za sada ne možemo da iznosimo u javnost - kaže nam Darko.

Početkom juna specijalista nefrolog iz Beograda bio je kod Mladića, pregledao ga u zatvorskoj bolnici i podneo je izveštaj u kojem je tražio da mu se promeni terapija koju dobija, jer smatra da je mogla da mu se da bolja. Kako Darko kaže, sada čekaju njihov odgovor, da li će prihvatiti to lekarsko mišljenje.

General Mladić je u aprilu bio na ivici smrti kada su mu otkazali bubrezi. Zatvorski lekari davali su mu previše diuretika zbog srca, a nisu ispratili ništa oko hidratacije i balansa tečnost, što je dovelo do oštećenja bubrega i prestanka njihovog rada. Tada su ga prebacili u jednu holandsku bolnicu, gde je stabilizovan, vratila mu se funkcija bubrega, i čim mu je bilo bolje posle tri dana vraćen je u zatvorsku bolnicu.

Srpski lekari iz Banjaluke i Beograda smatraju da mu je sada neophodna svakodnevna rehabilitacija kako bi stao na noge, a koju u zatvorskoj bolnici ne može da dobije.

BONUS VIDEO:

Priče iz hronike: Savo Štrbac - Zašto sudije ne donose odluku o suđenju hrvatskim pilotima u odsustvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!