METEOROLOG NAJAVIO VREMENSKI PREOKRET: Evo kada ponovo možemo očekivati tropske temperature u Srbiji

Novosti online

02. 07. 2024. u 17:35

NAKON stravičnog nevremena koje je juče u večernjim časovima zahvatio celu Srbiju, ponovo nam stiže pravo letnje vreme sa tropskim temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, najavljuje meteorolog Ivan Ristić u "Jutro na Blic".

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО ВРЕМЕНСКИ ПРЕОКРЕТ: Ево када поново можемо очекивати тропске температуре у Србији

Foto: Shutterstock

Nakon apokaliptičnih scena u Srbiji koje smo imali priliku da vidimo tokom noći, Srbiju će ponovo zahvatiti tropski talas. Imali smo sreće da nas superćelijska oluja zaobiđe, međutim, ne znači da će to biti i u budućnosti, kaže meteorolog Ivan Ristić.

- Juče nas je temperatura mora na Jadranu, koja je još uvek oko 25 stepeni Celzijusa, spasila. Ali ako nastavi da raste i ako se ponove ovakve meteorološke situacije, može doći do superćelijske oluje i orkanskih vetrova do 200 kilometara na čas, što je duplo jače nego što je juče bilo - kaže meteorolog Ristić.

I danas se velika količina padavina sručila na teritoriju Srbije. Crveni alarm je i dalje na snazi, pa se prema kretanju oblaka i najavama nepogoda treba i upravljati, savetuje meteorolog Ivan Ristić.

- Cela linija od juga Italije, pa preko Crne Gore, Bosne i Srbije zahvaćena je kišnim oblakom, koji se polako premešta prema jugoistoku. Danas se nepogode očekuju u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, dakle ne u sličnim regionima kao noćas. Sada idu u nove regione, centralne, južne i istočne Srbije. Crveni alarm je upaljen i to znači da i dalje postoji opasnost po ljudske živote i da ovu situaciju treba ozbiljno shvatiti - kaže Ristić.

Danas se završava i ovaj balkanski monsun koji traje već dve nedelje, ističe meteorolog Ristić. Najavljuje da će od sutra biti manje kiše, a počeće i temperatura više da raste.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Google maps/Jutjub/K1 Televizija

- Za vikend nas očekuje i preko 30 stepeni Celzijusa. Najvažnije je da se završava ovaj balkanski monsun i da ćemo ponovo ući u naše klasično letnje vreme sa više sunca i izolovanim pljuskovima. Temperatura će ponovo ići između 30°C i 35°C - kaže Ristić.

Opet se očekuju obilne padavine i to od 40 do 60mm kiše.

- Međutim, kada se završi današnji dan, od sutra ponovo počinje letnje vreme, a i temperature će polako rasti. Biće sparno, to se ne može izbeći - kaže Ristić, piše Blic.

Dugoročna prognoza za jul i avgust

Nema naznaka da ćemo do kraja jula nećemo imati slične vremenske prilike, već će biti pravo letnje vreme.

- Sada dolazimo u period sa deficitom padavina, ne bi trebalo da bude nekih većih. Temperatura će ići između 30-35°C, izolovani pljuskovi, a u trećoj dekadi jula opet ide taj afrički anticiklon. Stiže nam ponovo vreo afrički vazduh i temperature će ići oko 40 stepeni Celzijusa - kaže Ristić.

Nove nepogode mogle bi se ponoviti početkom avgusta, ističe Ristić.

- Početkom avgusta moguće je da se ponove ovakve nepogode. Pratićemo situaciju kako se bude razvijala, ali do kraja jula bi trebalo da bude mnogo manje kiše i pravo letnje vreme - kazao je meteorolog Ivan Ristić za "Jutro na Blic".

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!