PUŠTEN NA SLOBODU UBICA MIROVNOG PREGOVARAČA: Na godišnjicu smrti Josipa Rajhla-Kira, iz Lepoglave izlazi njegov ubica Gudelj

V.C.S.

01. 07. 2024. u 17:43

PUNE 33 godine su se završile otkako je ubijen Josip Rajhl-Kir, zapovednik osiječke policije, koji je bukvalno dao život da spreči sukobe između Hrvata i Srba, da organizuje pregovore i održi krhak mir. Nešto malo pre godišnjice njegove smrti, kao da se ruga, hrvatski sud oslobodio je njegovog ubicu Antuna Gudelja!

ПУШТЕН НА СЛОБОДУ УБИЦА МИРОВНОГ ПРЕГОВАРАЧА: На годишњицу смрти Јосипа Рајхла-Кира, из Лепоглаве излази његов убица Гудељ

Foto: Wikipedia

Na dužnost zapovednika policije u Osijeku Rajhl-Kir je postavljen posle prvih višestranačkih izbora, 1990. Od početka je nastojao da spreči otvoreni rat u istočnoj Slavoniji, sam i nenaoružan odlazio je na srpske barikade i pregovarao.

Nekoliko nedelja pre nego što je ubijen, u Tenji je lično razoružao hrvatskog ekstremistu, policajca Antuna Gudelja, što je isprovociralo najradikalniji ogranak HDZ. Mediji su objavljivali da je Branimir Glavaš u užem krugu izjavljivao kako "Rajhl-Kir neće još dugo".

Gudelj ga je ubio 1. jula 1991, oko 13.30 sati, na prilazu Tenji, zajedno sa još dve osobe iz lokalne vlasti. Stradali su i Goran Zobundžija i Milan Knežević, dok je Mirko Tubić teško ranjen. U presudi se navodi da je počinilac bio ljut na Rajhl-Kira i Zobundžiju jer "kao Hrvati idu na pregovore sa Srbima Kneževićem i Tubićem". Kada je video službena kola i rotirajuće svetlo, prišao je i s deset metara udaljenosti iz kalašnjikova u automobil rafalno ispalio 30 metaka.

Ubistvo, uprkos kasnijem suđenju ubici, nikada nije do kraja rasvetljeno, niti su do danas poznati i kažnjeni nalogodavci. Kako hrvatski mediji pišu, Gudelj takođe nikada nije izrazio kajanje, niti se izvinio Kirovoj porodici.

Uprkos tome, Visoki kazneni sud potvrdio je odluku sisačkog Županijskog suda o uslovnom otpustu Gudelja iz Lepoglave. Odluka je doneta 27. juna, tačno tri decenije otkako je Gudelju prvi put suđeno za zločin, u odsustvu. On je zatim, 1996. godine, osuđen na 20 godina zatvora pošto je uhvaćen u Nemačkoj i izručen Hrvatskoj, ali je i na njega 1997. primenjen Zakon o oprostu, pa je oslobođen.

Jadranka Rajhl-Kir, udovica ubijenog načelnika osiječke policije, ustavnom tužbom podstakla je i treće suđenje. Gudelj je 2007. izručen hrvatskom pravosuđu i osuđen na 20 godina zatvora. Pravosnažnost je nastupila tek 2009.

Visoki kazneni sud sada je ocenio da se Gudelj odlično vlada i da je mogućnost povrata malo verovatna. Iako nikada nije izrazio kajanje, VKS konstatuje, kako prenose hrvatski mediji, da "odnos prema članovima porodica ubijenih žrtava nije jedina ili odlučujuća okolnost kojom se sud rukovodi prilikom donošenja odluke o uslovnom otpustu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor