PAKLEN DAN PRED NAMA: Upaljeni meteoalarmi za celu Srbiju

Novosti online

30. 06. 2024. u 09:38

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike uz maksimalnu temperaturu danas i u ponedeljak do 37 stepeni, uz "tropske noći" kada temperatura u gradovima neće opasti ispod 20 stepeni.

ПАКЛЕН ДАН ПРЕД НАМА: Упаљени метеоаларми за целу Србију

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ Pixabay

Za danas prognoza vremena kaže da se posle kratkotrajne jutarnje magle po kotlinama i duž reka južne i jugozapadne Srbije, tokom dana svuda očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, saopštio je RHMZ.

Najniža temperatura biće 15 do 23, a najviša dnevna od 33 do 37 stepeni.

U Beogradu će danas takođe biti pretežno sunčano i veoma toplo. Jugoistočni vetar biće slab do umeren, najniža temperatura od 21 do 23, a najviša dnevna oko 37 stepeni.

- Danas i sutra nastaviće se priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području, tako da se maksimalna temperatura očekuje u intervalu od 34 do 37 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama. U Beogradu uz dalji priliv veoma toplog vazduha maksimalna temperatura se danas i sutra očekuje u intervalu od 35 do 37 stepeni - navodi se u prvom upozorenju RHMZ.

- U ponedeljak uveče i noću, kao i u utorak (01 - 02.07.) ponovo pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred. U Beogradu u ponedeljak uveče i noću, kao i u utorak (01 - 02.07.) lokalna pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme i to naročito tokom noći ponedeljak na utorak - saopštio je RHMZ.

Kako se navodi na sajtu RHMZ danas, sutra i prekosutra popaljeni su žuti i narandžasti meteoalarmi na teritoriji cele zemlje.

Žuti meteoalarm znači da vreme može biti opasno, a vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno, i da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - savetuje RHMZ.

(Blic)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti