SRDAČAN SUSRET: Ministar Popović za Vidovdan u manastiru Hilandar

Novosti online

28. 06. 2024. u 19:04

MINISTAR u Vladi Republike Srbije dr Nenad Popović, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, posetio je 27. i 28. juna 2024, za Vidovdan, Svetu carsku srpsku lavru manastir Hilandar na Svetoj Gori u Republici Grčkoj.

СРДАЧАН СУСРЕТ: Министар Поповић за Видовдан у манастиру Хиландар

Foto: Novosti

U srdačnom susretu sa igumanom arhimandritom Metodijem i hilandarskim bratstvom ministar Popović je preneo lične pozdrave predsednika Srbije, kao i njegovu podršku obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa koje baštini manastir Hilandar.

Predsednik Vučić i Vlada Republike Srbije, istakao je ministar Popović, prepoznaju neprocenjivi značaj i mesto koje Hilandar zauzima u istoriji i kolektivnom osećanju srpskog naroda, kao i ugled manastira u svetskom Pravoslavlju. U okviru posete ministar Popović je prisustvovao prazničnim bogosluženjima koja su započela svenoćnim bdenjem, a završena u ranim jutarnjim časovima Sabornom Svetom Liturgijom, i u nastavku monaškom trpezom.

Popović je obišao radove na konacima Igumenarija i Dohija, čijom realizacijom se završava obnova izgorelog dela manastira i u nastavku razgovarao sa igumanom Metodijem o predstojećim planovima za rekonstrukciju manastirske riznice i izgradnju depoa za čuvanje hilandarske zbirke ikona, povelja i rukopisnih knjiga, koja predstavlja najveću kolekciju sveštene umetnosti i rukopisne književnosti srpskog naroda.

Manastir Hilandar nastradao je u razornom požaru 2004. godine kada je izgorela cela severna polovina manastirskog kompleksa, ali su ipak sačuvani najznačajniji spomenici srednjovekovne graditeljske baštine kao što su Saborna crkva i Trpezarija.

Dve godine kasnije započeo je poduhvat Obnova Hilandara u kome se Republika Srbija prihvatila uloge koju joj određuje drevna tradicija – ktitorstva nad nacionalnom zadužbinom srpskog naroda - odnosno pružila je odlučujuću materijalnu pomoć za rekonstrukciju izgorelih konaka i očuvanje celokupnog hilandarskog nasleđa.

Usvajanjem Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandara 2021. godine obezbeđeni su preduslovi za završetak obnove izgorelog dela manastira i dalju brigu o njegovom razvoju. 

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili