"ŠTO NAM JE JAČA VOJSKA, MIR JE SIGURNIJI": Premijer Srbije o predlogu vraćanja obaveznog vojnog roka

Tanjug

28. 06. 2024. u 15:14

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas u Kruševcu da snažno podržava predlog obaveznog vraćanja vojnog roka ne da bismo se spremali za rat i da bismo spremali mladiće da idu na neka bojišta i ratišta, nego da bismo garantovali nezavisnost, slobodu i mir.

ШТО НАМ ЈЕ ЈАЧА ВОЈСКА, МИР ЈЕ СИГУРНИЈИ: Премијер Србије о предлогу враћања обавезног војног рока

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

- Što nam je jača vojska, mir je sigurniji. Upravo suprotno od onoga ko priča da ne treba da ulažemo u vojsku ili ne treba da jačamo vojsku i kroz naoružanje vojne opreme i pre svega ljudski, kadrovski, jer ne priča istinu i ne razume da je jaka, snažna vojska, dobro opremljena, obučena i brojnija, najbolji garant očuvanja mira - ukazao je on.

Prema njegovim rečima, to je najveća odvraćajuća sila prema svima onima koji su zlonamerni prema našoj državi.

- Dok sam bio ministar odbrane, mi smo uradili taj laborat, odnosno predlog odluke o vraćanju, odnosno ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, pošto je suspendovano obavezno služenje vojnog roka 2011. i uputili to ka vojnom kabinetu predsednika Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije i sad se čeka javna rasprava - objasnio je Vučević.

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

On je rekao da je ova godina idealna da o tome i razgovaraju, jer Ministarstvo odbrane Vojske Srbije, kako je rekao, ako se donese takva politička odluka, mora da ima jedan vremenski okvir da pripreme sve ono što je neophodno za to.

- Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina, koji bi služili obavezni vojni rok, da i podržavaju takvu odluku - naveo je on.

Vučević je istakao da je u pitanju kraće služenje vojnog roka, koje bi trajalo tri do četiri meseca.

- Što se mene tiče, kao predsednika Vlade, snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani - poručio je on.

Vučević je dodao i da je za to da se, kao što je obavezna i osnovna škola, da bude obavezno i srednjolškolsko obrazovanje i rekao da je na tu temu razgovarao sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOLIVUDSKI GLUMAC U BRAKU SA SESTROM: Kada su saznali da su u srodstvu uradili su nešto što bi malo ko smeo (FOTO)