SLAVIMO SVETOG PROROKA JELISEJA: Pravoslavni vernici poštuju ove običaje

Novosti online

27. 06. 2024. u 07:25

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Jelisijevdan. Sveti Jelisej bio je starozavetni prorok koji je živeo u devetom veku pre nove ere.

СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОРОКА ЈЕЛИСЕЈА: Православни верници поштују ове обичаје

Foto: Vikipedija

Biblija kaže da, kada je Bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika mu je odredio Jeliseja. Ilija je Jeliseju preneo božju volju, ogrnuo ga svojim ogrtačem i izmolio od Boga proročki dar za Jeliseja.

Ovo srpsko pleme i dan-danas živi u Makedoniji: Zadržali su običaje Nemanjića, a veruje se da su izgradili Hilandar

Hrišćanske priče kažu da je po čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka.

Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i još mnogo čuda izveo je na korist naroda.

Verovanje kaže da se danas ne radi u polju osim setve prosa, i zato se kaže: "Jelisije proso sije, ide Vida da obiđe." Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

Preminuo je u dubokoj starosti, a SPC ga proslavlja 14. juna po crkvenom i 27. juna po gregorijanskom kalendaru. Narod veruje da je ovaj dan zavetni za sve koji pate od bolesti očiju i danas oni odlaze u crkve i manastire, gde noktima malo zagrebu zid i malterom protrljaju oči.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO