LONČAR ZA "NOVOSTI" O NAJAVI VUČIĆA: Hoćemo zdravu naciju, zato vraćamo redovne sistematske preglede u škole

B.R.

25. 06. 2024. u 14:04 >> 16:02

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar govorio je za "Novosti" povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra vikendom biti organizovani programi ranog otkrivanja karcinoma prostate, debelog creva, pluća i dojke

ЛОНЧАР ЗА НОВОСТИ О НАЈАВИ ВУЧИЋА: Хоћемо здраву нацију, зато враћамо редовне систематске прегледе у школе

Foto: Ministarstvo zdravljA

- Renovirali smo većinu zdravstvenih ustanova, napravili nove, moderne bolnice, kupili najasvremeniju opremu, ali pokazalo se da u zdravstvu moramo da menjamo pristup svim građanima - kaže za "Novosti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra vikendom biti organizovani programi ranog otkrivanja karcinoma prostate, debelog creva, pluća i dojke.

- Preventivni pregledi vikendom, sa kojima smo počeli pre pandemije kovida-19, potvrdili su da građani nisu nezainteresovani za brigu o svom zdravlju, ali da moramo drugačije da im priđemo. Iako smo odavno uveli skrining na najčešće maligne bolesti, odaziv nije bio zadovoljavajući, dostigao je tek 28 odsto ciljane populacije.

Upravo taj podatak, kako kaže ministar Lončar, pokazuje da sistem pozivanja na preventivne preglede u matične domove zdravlja za građane, možda, i nije baš najprihvatljivije rešenje, i da ceo pristup mora da se modifikuje.

- Ovako ispada da se na organizovani skrining malo ko odazove, a kada vikendom otvorimo 200 ustanova za preventivne preglede, lekari jedva postignu da prime sve koji dođu - kaže dr Lončar.

- S druge strane, u tri akcije, od kako smo nedavno obnovili te preventivne preglede vikendom, pregledano je više od 90.000 ljudi. To je uspeh. Posebno za one ljude kod kojih su bolesti za koje nisu znali otkrivene, i oni su odmah ušli u program dalje dijagnostike i lečenja.

Ako hoćemo zdravu naciju, pored skrininga na najčešća oboljenja u populaciji starijih od 40 godina, moramo sa brigom od zdravlju da počnemo od školskog uzrasta, i zato se vraćaju redovni sistematski pregledi u škole.

- Decu od najranijeg uzrasta moramo da učimo zdravim navikama, prvenstveno da ih naučimo da se zdravo hrane, ali i da bolesti koje se javljaju u dečjem uzrastu zbog savremenog načina života, pre svega prevelike upućenosti na tehnologiju, kao što je krivljenje kičme zbog mobilnih telefona "uhvatimo" i ispravimo na vreme - istakao je Lončar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!